Soprana Angela Gheorghiu a “cântat” și la Securitate: Nume de cod “Gina” în angajamentul semnat în studenție

Soprana Angela Gheorghiu, una dintre cele mai apreciate voci ale lumii operei, a semnat un angajament cu Securitatea în timpul studenției sale la Conservatorul din București. Această informație a fost dezvăluită recent, în urma unei cereri de acces la dosarul de securitate a artistei, depusă de jurnaliștii Libertatea. În dosarul de la Securitate al Angelinei Gheorghiu există o singură notă informativă, care nu oferă detalii despre angajamentul semnat de artistă.

Recrutarea de către Securitate a avut loc pe 23 iunie 1987, când un ofițer al Securității s-a întâlnit cu tânăra studentă, în vârstă de 21 de ani, și aceasta a semnat un acord de colaborare cu poliția politică a regimului comunist. Conform uzanțelor Securității, Angela Burlacu (Gheorghiu) a primit numele conspirativ Gina, se arată în document. Gina este numele de alint pe care i-l dăduse bunica sa maternă, Sanda Sandu, se arată în autobiografia artistei.

În dosarul CNSAS există și câteva descrieri ale studentei Angela Burlacu, realizate de alte surse informative ale Securității. “Membră a corului Madrigal și studentă la cursurile serale, este o persoană care își cunoaște valoarea, având aprecieri pozitive din partea cadrelor didactice”, se arată în una dintre aceste note.

La finalul întâlnirii dintre agentul Securității și artistă, acesta îi făcea și el o scurtă caracterizare: “Din discuțiile purtate cu candidata s-a constatat că are o bună pregătire și orientare politică, prezență de spirit, sesizând corect elementele esențiale ale unei discuții, s-a constatat că este sinceră, dispusă să colaboreze cu organele de securitate, dovedind calități și posibilități în culegerea de informații”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *