Spania îi obligă pe proprietarii de animale să încheie o asigurare de răspundere civilă

O nouă lege din Spania, concepută pentru a pune capăt relelor tratamente şi abandonării animalelor, a intrat în vigoare vineri în această ţară, informează Reuters.

Noua lege, aprobată în martie, interzice vânzarea de câini, pisici şi dihori în magazinele dedicate animalelor de companie, interzice folosirea zgărzilor electronice sau punitive pentru câini şi face obligatorie sterilizarea pisicilor cu excepţia cazurilor în care felinele sunt vizate de un permis de reproducere.

Câinii de vânătoare şi alte animale de muncă folosite la diverse activităţi, inclusiv pentru luptele cu tauri, sunt excluse din lege, ceea ce i-a făcut pe reprezentanţii partidului Podemos, parteneri în actuala coaliţie de guvernare din Spania, să îi acuze pe socialiştii majoritari că au cedat în faţa puternicului lobby al vânătorilor.

Totuşi, Podemos, care consideră că vânătoarea reprezintă principala sursă de abandon în cazul câinilor, a votat cu părere de rău acest proiect de lege de teama ca întreaga lege să nu fie respinsă.

“Este un pas de o importanţă fundamentală în legislaţia din Spania”, a declarat Maria Luisa Fernandez, directoarea departamentului pentru animale de talie mică din cadrul Asociaţiei Veterinarilor Spanioli, care consideră că noua lege este una dintre cele mai ambiţioase din Europa.

Cu toate acestea, Maria Luisa Fernandez spune că legea a fost “grăbită” şi că există mai multe “chestiuni rămase în suspensie” care trebuiau să fie rezolvate, inclusiv formularea despre eutanasie, care ar putea să îi împiedice pe veterinari şi pe stăpânii de animale să sacrifice animalele bolnave dacă există posibilitatea de îngrijire paliativă.

De acum înainte, veterinarii spanioli vor fi obligaţi să ofere tratamente precum dializă şi montarea de stimulatoare cardiace, ca măsuri alternative în locul eutanasiei, însă nu toţi proprietarii de animale îşi permit din punct de vedere financiar astfel de intervenţii, a adăugat ea.

“Ar fi fost mai bine dacă am fi mers înainte ceva mai lent şi ne-am fi concentrat pe realitate, aşa cum este cazul eutanasiei”, a mai spus Maria Luisa Fernandez.

Peste 280.000 de animale de companie – câini şi pisici – au fost abandonate în Spania în 2022, potrivit Fundaţiei Affinity din Barcelona, înfiinţată de o companie specializată în acordarea de îngrijiri pentru animale cu scopul de a promova beneficiile aduse societăţii de animalele de companie.

Legea îi va obliga pe proprietarii de câini să urmeze un curs despre cum să-şi îngrijească animalele şi, totodată, să deţină o asigurare de răspundere civilă.

Aceste clauze nu vor intra totuşi în vigoare până când Spania nu va avea un guvern funcţional care să emită o serie de detalii specifice. În prezent, Spania este condusă de un guvern interimar în urma alegerilor cu rezultate neconcludente din luna iulie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *