Spectacol în culorile curcubeului pe cerul Finlandei. O fotografă a surprins un fenomen atmosferic extrem de rar

Un fenomen atmosferic extrem de rar a fost surprins în Finlanda de creatoarea de conținut și fotografa italiană Rebecca Paviola, relatează Newsweek.

“Eram în apropiere de Lacul Inari și doar ce mă trezisem”, a povestit Paviola. “Am deschis ușa de la cameră și am zărit acest spectacol pe cer. Arăta ca un tablou!”

Cunoscuți și sub numele de nori de sidef datorită strălucirii lor iridescente de curcubeu, norii stratosferici polari sunt un fenomen atmosferic care se formează la temperaturi extrem de joase – la sub -77 de grade Celsius – în stratosferă, între 15.000 și 25.000 de metri altitudine.

Foarte puțini nori se formează la această altitudine pentru că este foarte puțină umiditate în aer, ceea face ca acest fenomen să fie unul foarte rar. “Nu am văzut niciodată un spectacol asemănător”, a spus Paviola.

În timpul unei ierni arctice normale, norii stratosferici polari nu apar decât de vreo două sau trei ori. Fenomenul are loc atunci când puțina apă din stratosferă se amestecă și formează cristale de gheață minuscule care plutesc înspre norii subțiri și șerpuitori.

Efectul de difracție și interferența acestor cristale cu lumina este ceea ce produce luciul diafan și iridescent.

Culorile sunt vizibile în special la răsărit și apus, atunci când norii de dedesubt sunt gri. Paviola a spus că spectacolul de lumini a fost vizibil pentru doar două ore la răsărit.

În ciuda frumuseții fenomenului, norii stratosferici pot contribui la descompunerea stratului de ozon al Pământului care ne protejează de radiația periculoasă a Soarelui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *