Speranțe adânci pentru Neptun Deep

Premierul Marcel Ciolacu este convins că exploatarea resurselor Neptun Deep va asigura României o totală independență energetică. Acest obiectiv ar putea fi atins în următorii patru ani, a mai precizat șeful executivului.

„Suntem astăzi martorii momentului în care România face pasul decisiv spre independența sa energetică. Gazul din Marea Neagră este chiar combustibilul care ne va duce către realizarea acestui obiectiv strategic. Milioane de familii și sute de mii de firme românești așteaptă asta de atâta vreme. Este momentul să punem această resursă la baza dezvoltării noastre economice în școli, spitale, ferme și fabrici, în folosul concret al românilor”, a declarat premierul Ciolacu, precizând că proiectul este realizarea unei bune colaborări între instituțiile de stat și cele din mediul privat.

Proiectul prevede ca, în cei douăzeci de ani de exploatare a zăcământului, să fie extraşi circa 100 de miliarde de metri cubi de gaz, iar statul român să încaseze 20 de miliarde de euro. Directorul companiei OMV Petrom, Christina Verchere, a precizat că în 2027 ar urma să fie extrase primele cantităţi de gaze prin proiectul Neptun Deep şi că România va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană. Christina Verchere a reamintit că este vorba despre două zăcăminte, Domino şi Pelican Sud, care au adâncimi între 100-1.000 de metri. Zece sonde vor extrage gazele naturale, care vor ajunge la o nouă platformă offshore.

Preluarea extracției și transportul se vor face prin gazoductul Tuzla-Podișor, a cărui construcție va implica investiții de peste 4 miliarde euro din partea Transgaz, OMV Petrom și Romgaz, care au semnat recent un acord pentru dezvoltarea gazoductului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *