Spitalul care se construiește de 30 de ani
Un spital început în anii ’90 așteaptă, la 30 de ani distanță, bani să fie terminat. A fost pasat în acte de la o instituție la alta și la final nimeni nu a fost în stare să termine clădirea.
La marginea Timișoarei, un imobil mastodont, părăsit, ar fi trebuit să devină spital municipal, iar ulterior institut oncologic. Nu este nici una, nici alta, iar pacienții ajung în aceleași spitale vechi, în care spun că nu se mai simt în siguranță. România este țara în care, după Revoluție, statul a reușit să construiască doar două spitale noi.
Clădirea are în acest moment șase etaje. Este păzită 24 de ore din 24 de un paznic și de mai mulți câini. Fiind însă o clădire abandonată, vegetația aproape că a acoperit cel puțin o parte din ea. Construcția spitalului a fost începută în 1994, de către Ministerul Sănătății. Patru ani mai târziu, lucrările au fost sistate din lipsă de bani.
În 2003, clădirea a fost transferată la Primăria Timișoara, în speranța că vor fi găsite fonduri printr-un parteneriat public-privat. Nu s-a întâmplat, iar în 2011, clădirea s-a întors la Ministerul Sănătății.
„Este evident că ceea ce vedeți în spatele meu n-are cum să fie o construcție extrem de fiabilă și de potentă din punct de vedere al rezistenței. Undeva, de la începutul anilor 2000 e în stare de conservare”, spune Flavius Cioca, fost director DSP Timiș.
Dacă inițial aici ar fi trebuit să fie noul Spital Municipal Timișoara, acum Ministerul Sănătății vrea să-l transforme în Institut Onologic, de care pacienții din zona de vest a țării au atâta nevoie.
„Există și o hotărâre de guvern care asigură finanțare multianuală pentru acest institut”, menționează Flavius Cioca.
Banii nu sunt însă pentru construcția efectivă a spitalului, ci doar pentru studii de fezabilitate și pază, pentru care Ministerul Sănătății a cheltuit în ultimii 11 ani peste 400 de mii de euro.
Ultimul studiu de fezabilitate arată că o parte din această cladire va trebui dărâmată și mai mult decât atât, tavanele sunt construite mult prea jos.
Șansa ca această clădire să devină în cele din urmă un spital este să fie cuprinsă în lista celor 25 de obiective care vor fi construite cu bani din PNRR.