Statele Unite calcă în picioare avertismentele Chinei: vor colabora mai strâns cu Taipeiul și vor efectua manevre militare prin strâmtoarea Taiwan

SUA vor consolida relaţiile comerciale cu Taiwanul şi vor efectua noi curse aeriene şi maritime în strâmtoare, în replică la acţiunile “provocatoare” ale Chinei, a anunţat vineri un înalt responsabil american, relatează AFP.

O “foaie de parcurs ambiţioasă” privind comerţul va fi prezentată “în zilele următoare”, a declarat Kurt Campbell, coordonator al Casei Albe pentru Asia-Pacific.

Kurt Campbell a declarat că administraţia Biden “va continua să întărească legăturile cu Taiwan, în special făcând să progreseze relaţiile noastre economice şi comerciale”.

Nave şi avioane americane vor efectua de altfel noi treceri prin strâmtoarea Taiwan “în următoarele săptămâni”, a adăugat Kurt Campbell.

Forţele americane “vor continua să zboare, să navigheze sau să opereze peste tot unde dreptul internaţional o permite”, a adăugat el, fără a preciza natura desfăşurărilor în strâmtoare sau calendarul lor.

Criticând decizia Chinei de a înceta cooperarea cu SUA în ceea ce priveşte schimbările climatice, înaltul responsabil a afirmat că Washingtonul continuă să păstreze canale de comunicare “deschise” cu Beijingul.

Acest consilier al lui Joe Biden a afirmat că Beijingul s-a folosit de recenta vizită controversată a preşedintei Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, pentru a încerca să bulverseze statu-quo-ul privind situaţia insulei.

Această vizită a fost “coerentă” cu politica Washingtonului, iar China a “exagerat”, a apreciat el.

Beijingul a utilizat acest pretext pentru “a lansa o campanie de punere sub presiune împotriva Taiwanului pentru a schimba statu quo-ul, punând în pericol stabilitatea în strâmtoarea Taiwan”.

Acţiunile Chinei “continuă să fie provocatoare, destabilizatoare şi fără precedent”, a afirmat Kurt Campbell.

Beijingul s-a înfuriat după vizita în Taiwan, săptămâna trecută, a lui Nancy Pelosi, lansând exerciţii aeriene şi maritime de mai multe zile în jurul insulei. În replică, SUA şi-au reafirmat angajamentul în regiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *