SUA a reziliat unilateral un important acord cu Ungaria: “Consecinţe vor fi aproape imposibil de cuantificat”

Persoanele fizice și companiile deopotrivă pot fi afectate negativ de decizia americană de a rezilia unilateral acordul privind evitarea dublei impuneri încheiat cu Ungaria – o acțiune similară nu a fost întreprinsă până acum împotriva vreunei țări cu potențial economic semnificativ.

“Pe termen scurt nu vor exista consecințe economice negative semnificative, însă pe termen lung poate crea incertitudini în rândul investitorilor, astfel încât efectele negative pot apărea și mai târziu: de exemplu, sub forma lipsei de investiții, reducerea investițiilor, sau redirecţionarea funcțiilor de serviciu către alte țări”, a declarat pentru ziarul economic ungar “Világgazdaság” preşedintele Comisiei de impozitare al Camerei de Comerţ Americane (AmCham), în Ungaria, Károly Radnai, referitor la consecințele faptului că Statele Unite nu au modificat decizia din iulie de a rezilia unilateral acordul privind evitarea dublei impuneri încheiat cu Ungaria. Károly Radnai a mai precizat că aceste consecinţe vor fi aproape imposibil de cuantificat, deoarece deciziile de investiții pot fi modelate de multe alte aspecte, relatează Vilaggazdasag preluat de rador.

Administrația Națională pentru Impozite și Vamă din Ungaria a publicat deja pe site-ul său că prevederile acordului pot fi aplicate până la 31 decembrie 2023 și, în consecință, deși a fost deja reziliat, nu există nicio modificare a regimului fiscal al veniturilor realizate până la sfârşitul anului. Aşa cum a scris recent şi ziarul “Világgazdaság”, din cauza dublei impuneri, cei care dețin acțiuni americane și realizează profit în SUA vor trebui să plătească mult mai mult anul viitor.

Károly Radnai a subliniat că acordul a fost extrem de avantajos pentru Ungaria, însă Statele Unite au exercitat presiuni semnificative încă în urmă cu 15 ani pentru renegociera acestuia. Drept urmare, în 2010 a fost încheiat un nou acord, care nu a fost ratificat de partea americană din motive politice interne. Iar mai târziu, acest acord nu a fost ideal pentru partea americană, deoarece în SUA a avut loc o reformă fiscală majoră, iar “noul” acord a devenit între timp învechit. Potrivit specialistului, “vechiul” acord a devenit, în esență, nesustenabil pentru americani, dar chiar şi vetoul ungar împotriva impozitului minim global s-a referit, probabil, la reziliera acestuia – dând, poate, un exemplu pe scena internațională.

“În prezent, în Ungaria nu există impozite reținute la sursă, împotriva cărora acordul ar trebui să asigure protecție, însă companiile americane pot include impozitele pe venit colectate în Ungaria şi fără această convenţie în plățile impozitului de acasă. Pericolul real pentru companiile americane poate fi lipsa predictibilităţii, adică faptul că fie reglementările interne ungare, fie cele americane se pot schimba unilateral”, a spus președintele comisiei a AmCham, potrivit căruia situația creată este în mod clar mai puțin favorabilă companiilor ungare din cauza impozitului reținut la sursă de peste mări. În opinia sa, acest lucru necesită o regândire a proceselor de afaceri de către acele companii internaționale care oferă în prezent servicii partenerilor lor americani prin intermediul filialei lor din Ungaria.

Potrivit AmCham, nu există negocieri semnificative în acest moment, cel mult consultări între părți, dar în mare parte este o chestiune de voință politică, deoarece din punct de vedere economic pentru ambele părți un acord fiscal valabil reprezintă un interes fundamental.

Ziarul “Világgazdaság” a încercat să obţină un răspuns şi din partea Ministerului ungar de Finanţe, însă fără rezultat.

“Din partea Camerei de Comerţ Americane în Ungaria am contribui cu siguranță la promovarea procesului de negociere, dar starea de spirit negativă este, din păcate, bine caracterizată de faptul că Statele Unite nu au impus niciodată o asemenea sancțiune vreunei țări cu potențial economic serios, mai ales împotriva unui non-membru OCDE”, a subliniat Károly Radnai, care a menţionat: Dat fiind faptul că Guvernul american nu și-a schimbat decizia nici în perioada de preaviz de șase luni, probabil că trebuie să ne pregătim pentru o perioadă mai lungă până la încheierea unui acord fiscal între cele două țări, deoarece negocierea și ratificarea unui nou acord este un proces multianual, conform practicilor internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *