SUA au descoperit cele mai mari rezerve de litiu din lume
Un grup de vulcanologi de la Universitatea de Stat din Oregon, de la Institutul de Științe Geologice și Nucleare din Noua Zeelandă, precum și de la compania minieră Lithium Americas Corp., tocmai a publicat un aricol de specialitate în revista Science în care anunță nu doar descoperirea celor mai mari zăcăminte de litiu din lume ci și, ceea ce ne interesa pe noi, identificarea modului în care s-au format.
Zăcămintele se află în așa numita calderă McDermitt din sudul statului Oregon și nordul statului Nevada, o calderă cu o lungime de 45 de kilometri și o lățime de 35 de kilometri. De fapt, potențialul calderei era cunoscut încă din 1953, atunci când acolo a început exploatarea de uraniu și mercur. Ulterior, s-au descoperit rezerve de antimoniu, cesiu și, evident, litiu.
În ceea ce privește caldera respectivă, ea a început să se formeze acum circa 19 milioane de ani, ca parte a lanțului vulcanic Yellowstone. Ce spun autorii studiului recent este că, acum circa 16 milioane de ani, magma a început din nou să își facă drum spre suprafață, proces geologic care a dus la formarea lanțurilor muntoase din Montana.
În urma acestui proces au apărut numeroase fisuri care au permis zăcămintelor de litiu, formate anterior, să ajungă aproape de suprafață. Cât litiu? Cel puțin 100 de milioane de tone ar exista acolo, conform datelor oferite de prospectori. Iar asta înseamnă că SUA tocmai a ajuns pe locul 1, depășind Chile, în topul țărilor cu cele mai mari zăcăminte de litiu din lume. Iar cu asta chiar au dat lovitura, având în vedere prețul tot mai mare al litiului.