SUA caută sprijinul aliaţilor pentru posibile sancţiuni împotriva Chinei dacă ajută militar Rusia

Statele Unite sondează aliaţii apropiaţi cu privire la posibilitatea de a impune noi sancţiuni Chinei dacă Beijingul oferă sprijin militar Rusiei pentru războiul din Ucraina, potrivit a patru oficiali americani şi altor surse, citate de Reuters.

Consultările, care se află încă într-un stadiu preliminar, au ca scop obţinerea de sprijin din partea mai multor ţări, în special a celor din G7, pentru a coordona sprijinul pentru orice posibile restricţii.

Nu a fost clar ce sancţiuni specifice va propune Washingtonul. Conversaţiile nu au fost dezvăluite anterior.

Departamentul Trezoreriei SUA, agenţie principală în ceea ce priveşte impunerea de sancţiuni, a refuzat să comenteze, menţionează Reuters.

Washingtonul şi aliaţii săi au afirmat în ultimele săptămâni că China ar avea în vedere furnizarea de arme Rusiei, lucru negat de Beijing. Adjuncţii preşedintelui american Joe Biden nu au furnizat public dovezi.

De asemenea, aceştia au avertizat direct China să nu facă acest lucru, inclusiv în cadrul unor întâlniri între Biden şi preşedintele chinez Xi Jinping, precum şi în timpul unei întâlniri personale din 18 februarie între secretarul de stat american Antony Blinken şi diplomatul chinez de rang înalt Wang Yi, în marja unei conferinţe privind securitatea globală de la Munchen.

Paşii iniţiali ai administraţiei Biden pentru a contracara sprijinul chinezesc pentru Rusia au inclus contacte informale la nivel de personal şi diplomatic, inclusiv la nivelul Departamentului Trezoreriei, au declarat surse familiare cu această chestiune.

Acestea au declarat că oficialii au pus bazele unor potenţiale acţiuni împotriva Beijingului cu grupul de ţări care a susţinut cel mai mult sancţiunile impuse Rusiei după invazia acesteia în Ucraina în urmă cu un an.

Întrebat despre consultări, un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe a declarat că războiul Rusiei a îngreunat situaţia Chinei cu Europa şi alţii.

“Este o distragere a atenţiei pentru China şi o potenţială lovitură pentru relaţiile lor internaţionale de care nu au nevoie şi nici nu ar trebui să vrea”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Un oficial dintr-o ţară consultată de Washington a declarat că nu a văzut decât puţine informaţii care să susţină afirmaţiile privind faptul că China ia în considerare o posibilă asistenţă militară pentru Rusia. Cu toate acestea, un oficial american a declarat că furnizează aliaţilor relatări detaliate ale informaţiilor.

Rolul Chinei în războiul dintre Rusia şi Ucraina este de aşteptat să se numere printre subiectele abordate atunci când Biden se va întâlni vineri, la Casa Albă, cu cancelarul german Olaf Scholz. Înainte de aceasta, la New Delhi, miercuri şi joi, războiul este discutat de miniştrii de externe din zeci de ţări, inclusiv Rusia, China şi Statele Unite.

Săptămâna trecută, China a publicat un document în 12 puncte în care solicită o încetare totală a focului, care a fost primit cu scepticism în Occident.

Iniţiativa iniţială a Washingtonului privind sancţiunile nu a condus încă la un acord general asupra unor măsuri specifice, au declarat sursele.

O sursă a declarat că administraţia a dorit mai întâi să ridice ideea unor sancţiuni coordonate şi să “ia pulsuri” în cazul în care sunt detectate transporturi către Rusia din China, care a declarat un parteneriat “fără limite” cu puţin timp înainte de invazia din 24 februarie anul trecut.

“Pe frontul G7, cred că există o conştientizare reală”, a declarat o a doua sursă, dar a adăugat că măsurile detaliate axate pe China nu au fost încă stabilite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *