SUA gata să-şi dezlănţuie arsenalul de arme economice în războiul pentru ordinea mondială pe care China şi Rusia îl pregătesc

Statele Unite ale Americii deţin cea mai puternică armată din lume şi unele dintre cele mai avansate tehnologii militare existente, însă şi un ansamblu de instrumente şi măsuri economice care poate îngenunchea statele ostile. Pe fondul tensiunilor şi provocărilor tot mai mari la nivel internaţional, SUA s-a arătat pregătită să-şi folosească armele economice împotriva celor care sunt responsabili de haos, scrie Bloomberg.

Administraţia Biden a răspuns invaziei lui Putin nu numai prin echiparea trupelor din Ucraina şi ajutor financiar, dar şi prin convingerea aliaţilor SUA să lanseze un tir de sancţiuni economice asupra Rusiei. De asemenea, SUA s-a folosit de poziţia sa pentru a tăia Rusiei accesul la marile pieţe de capital şi de la sistemul SWIFT.

Împotriva Chinei, SUA exercită presiuni pe mai multe fonturi. Cea mai recentă măsură luată de americani a fost impunerea unor noi restricţii privind accesul Chinei la semiconductori. De asemenea, SUA ameninţă cu eliminarea companiilor chineze de pe bursă, pe fonul unor probleme de transparenţă şi contabilitate.

“Factorii care vor determina cine se va afla la conducere în următorii 20 de ani ţin mai puţin de puterea militară. Va fi vorba mai mult despre capabilităţile economice, pe termen lung” a declarat Julia Friedlander, fost consilier al Trezoreriei SUA.

Capacitatea de luptă economică a SUA este combinată cu forţa ei în domeniul militar, reţetă pe care americanii au folosit-o des, obţinând rezultate mixte în ultimele decenii. Armele furnizate Ucrainei şi ajutorul militar au reuşit să îi aducă pe ucraineni în avantaj, având astfel un impact mult mai semnificativ decât sancţiunile economice impuse Rusiei.

Pe de altă parte, în cazul Afganistanului şi al Irakului, precum şi cu câteva decenii în urmă în Vietnam, forţa militară a SUA şi-a arătat limitele. Prin epuizarea atât a resurselor cât şi a sprijinului public, aceste conflicte au făcut ca alte metode de proiecţie şi exercitare a puterii să fie mult mai convenabile şi atractive.

Setul de instrumente pe care SUA le posedă şi le foloseşte pentru control economic s-a diversificat şi include acum controlul exporturilor, revizuirea investiţiilor străine, restricţii privind proprietatea intelectuală şi interzicerea accesului la cele mai importante reţele financiare.

“Există o situaţie în care descoperi că abordarea ţintei tale cu o soluţie militară este prea complicată sau poate crea probleme mai mari. Aşa că răspunsul este dezvoltarea unor instrumente de control economic mult mai complexe”, mai spune Friedler.

Cu toate acestea, războiul economic este o opţiune periculoasă chiar şi pentru cele mai puternice economii. Măsurile pe care acestea le iau împotriva unui inamic se pot întoarce asupra lor şi pot provoca pagube de miliarde.

China reprezintă pentru SUA cel mai abil inamic în prezent, dar şi cea mai mare problemă pentru că există o relaţie de dependenţă între cei doi giganţi. În cazul Chinei, americanii nu pot proceda în aceeaşi manieră precum în cazul lui Putin. În final, o lovitură economică de proporţii care vizează China, poate însemna destabilizarea economiei globale sau chiar împingerea celor două naţiuni către un conflict devastator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *