SUA intră în shutdown peste 4 zile. Milioane de americani sunt în mare dificultate, Ucraina riscă să rămână fără ajutoare financiare

Casa Albă se pregăteşte pentru o posibilă închidere a guvernului dacă Congresul nu reuşeşte să ajungă la un acord privind finanţarea până pe 1 octombrie.

Casa Albă, Congresul şi alte instituţii federale se pregătesc acum pentru un “shutdown” (închidere sau blocaj guvernamental atunci când Congresul nu ajunge la un acord comun privind bugetul pe următorul an).

Oficialii de rang înalt ai aripii de vest elaborează planuri – care angajaţi sunt “esenţiali” şi care angajaţi vor fi concediaţi începând cu 1 octombrie, potrivit CNN.

Se aşteaptă ca majoritatea celor mai apropiaţi colaboratori ai preşedintelui Joe Biden să fie desemnaţi “esenţiali”, ceea ce înseamnă că nu vor fi concediaţi, a declarat un oficial al administraţiei.

Planificarea de urgenţă care este în curs a început cu adevărat vineri, când Biroul pentru Management şi Buget a început procesul formal de comunicare cu agenţiile despre posibilitatea de a opri toate lucrările considerate “neesenţiale”.

Chiar şi Biden plănuieşte să rămână la Washington în acest weekend, pe măsură ce probabilitatea unui blocaj guvernamental se întrevede la orizont.

Cu patru zile până la expirarea finanţării, liderii Senatului au ajuns marţi la un acord care ar menţine guvernul funcţional până pe 17 noiembrie.

Ucraina ar putea rămâne fără ajutoare financiare consderabile și ar putea primi doar 6,2 miliarde de dolari.

Vor mai fi alocate 6 miliarde de dolari pentru dezastrele pe plan intern, a relatat CNN.

În culise, Casa Albă nu este încrezătoare că cele două camere alle Congresului, şi anume, Senatul controlat de democraţi, şi Camera Reprezentanţilor dominată de republicani, pot ajunge la un acord reciproc în următoarele zile.

“Nimic nu este inevitabil, dar cu fiecare zi care trece, este mai probabil”, a spus un oficial al Casei Albe despre blocajul guvernamental.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *