Taiwanul desfășoară cel mai mare exercițiu militar, cu muniție de război, în timp ce cresc presiunile din partea Chinei
Inamicul încearcă să preia controlul asupra unei căi navigabile-cheie din apropierea capitalei taiwaneze. Atacând de pe mare și din aer, forțele invadatoare vizează gura râului Tamsui de pe coasta de nord a insulei, un estuar strategic care oferă acces direct în centrul orașului Taipei. Ca răspuns, armata taiwaneză acționează cu avioane și tancuri, în timp ce trupele terestre detonează explozibili pentru a opri avansarea. Este cel mai mare exercițiu militar care se desfășoară în Taiwan, în condițiile în care cresc tensiunile cu China, reatează CNN.
Exercițiul militar Han Kuang, care durează o săptămână, se desfășoară în Taiwan și insulele învecinate până vineri. Evenimentul are loc în fiecare an, din 1984, și implică toate ramurile armatei din Taiwan – inclusiv forțele de rezervă, cu scopul de a îmbunătăți capacitățile generale de apărare.
Anul acesta, exercițiile au căpătat o semnificație mai mare pe fondul preocupărilor crescânde cu privire la intențiile Chinei față de Taiwan – o insulă autonomă despre care Partidul Comunist din Beijing, aflat la guvernare, susține că ar fi a Chinei.
Aceste îngrijorări au crescut după invazia Rusiei în Ucraina. Beijingul nu a exclus folosirea forței pentru a prelua controlul Taiwanului și a exercitat o presiune militară tot mai mare asupra insulei, trimițând avioane în zona sa autodeclarată de apărare aeriană.
Beijingul a reacționat, de asemenea, dur la informațiile potrivit cărora președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, ia în considerare o vizită la Taipei, avertizând că armata chineză “va apăra cu hotărâre suveranitatea națională” dacă s-ar confrunta cu “forțe externe” care încurajează independența Taiwanului.
“China cere SUA să ia măsuri concrete pentru a-și îndeplini angajamentul de a nu sprijini “independența Taiwanului” și de a nu organiza o vizită a lui Pelosi în Taiwan”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării al Chinei, Tan Kefei, ca răspuns la întrebările legate de presupusa vizită.
“Dacă Statele Unite persistă” cu această vizită vor trebui “să îşi asume toate consecinţele”, a spus și purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze, Zhao Lijian.
Han Kuang este cel mai mare exercițiu militar care se desfășoară anual cu muniție de luptă pe insula guvernată democratic, cu 24 de milioane de locuitori.
Marți, armata a simulat un atac asupra Bazei Navale Su’ao, un port militar important din nord-estul Taiwanului, forțele taiwaneze jucând atât rolul de agresor, cât și de apărător. Președinta Taiwanului Tsai Ing-wen, a urmărit exercițiul.
Exercițiul demonstrează “capacitatea și determinarea armatei noastre în apărarea țării noastre”, a spus Tsai.
Armata chineză este, probabil, printre părțile interesate cel mai mult să vadă cum se desfășoară exercițiile.
Luni, o dronă chineză de recunoaștere și atac a zburat prin strâmtoarea Miyako din Japonia, după care a zăbovit în spațiul aerian de lângă coasta de est a Taiwanului, potrivit unui traseu de zbor publicat de Ministerul japonez al Apărării.
Atât SUA, cât și Taiwanul au avertizat că insula se află sub o presiune militară din ce în ce mai mare din partea Beijingului.
Acest lucru este parțial reflectat de numărul în creștere al aeronavelor militare trimise de China în zona autodeclarată de apăraee aeriană a Taiwanului – în octombrie anul trecut au fost trimise 56 de avioane într-o singură zi.
Invadarea Ucrainei de către Rusia și refuzul Chinei de a condamna acțiunile Moscovei au sporit speculațiile cu privire la intențiile Beijingului.
Săptămâna trecută, directorul CIA, Bill Burns, a declarat că China a studiat îndeaproape invadarea Ucrainei de către Rusia pentru a calcula “cum și când” ar putea decide să invadeze Taiwanul.
“Nu aș subestima determinarea președintelui Xi de a declara controlul Chinei”, a spus Burns.