Tensiuni în PNL. Marile probleme, relația conducerii cu primarii și proiectele care bat pasul pe loc
Ultima ședință a conducerii PNL a fost una tensionată, fiind atrasă atenția de mai mulți lideri că e neglijată relația cu aleșii locali, iar proiectele acestora bat pasul pe loc sau nu sunt acceptate la centru.
Ședința Biroului Permanent Național a PNL de luni a fost prilej pentru liderii partidului, dar și pentru unii reprezentanți ai aleșilor locali, să-și prezinte nemulțumirile față de modul cum Nicolae Ciucă și Lucian Bode comunică cu aleșii locali. La țintă a fost luat mai ales Lucian Bode, ministru al Afacerilor Interne, care este și secretar general al PNL, contestat pentru că nu răspunde la telefoanele din teritoriu, susțin surse din conducerea liberală.
Unul dintre cei mai vocali a fost Florin Roman (vicepreședinte), reprezentant al PNL foarte apropiat de aleșii locali (fiind și fost președinte al Comisiei de administrație din Cameră), care a amintit de problema blocării proiectelor de la centru. Din teritoriu au fost voci are punctat faptul că doar cu prilejul acestor ședințe pot discuta cu Bode.
Cele două mari înaintate lui Ciucă și Bode au fost relația primarilor cu Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, dar și cu Compania Națională de Investiții. În ceea ce privește cazul Cseke, liderii PNL au cerut accelerarea implementării Programului Național de Investiții “Anghel Saligny”, unde se tot semnează contracte de investiții, însă nu sunt încă gata fondurile pentru a putea fi făcute și unele plăți. Deocamdată bani sunt dați, puțin câte puțin, prin PNDL.
Tot referitor la “Anghel Saligny”, a fost ridicată problema repartizării banilor, pentru că unele județe au primit mai puțini bani decât li se promisese. Însă, potrivit surselor “Adevărul” din conducerea PNL, nu li s-a promis că va fi discutat cu ministrul Dezvoltării pentru ajustarea listelor, astfel încât să fie rezolvată problema celor care primesc mai puțin. Așadar, caz închis pe banii din “Anghel Saligny”.
Apoi, CNI-ul, structură aflată sub autoritatea Ministerului Dezvoltării şi foarte importantă în ceea ce priveşte proiectele de investiţii din teritoriu, nu deblochează proiecte ale aleșilor locali sau le respinge.
Manuela Pătrăşcoiu (șefa CNI) a reuşit să reziste în funcţie cât timp pe la guvernare s-au succedat nu mai puţin de şapte premieri. A fost adusă la şefia CNI pe vremea lui Liviu Dragnea, în 2013, când fostul preşedinte era ministru al Dezvoltării în Guvernul Ponta. Iar de atunci, Pătrăşcoiu nu a mai plecat. Manuela Pătrăşcoiu a reuşit să-şi facă relaţii bune cu fiecare partid, fie că au fost la putere sau în opoziţie. Când s-a pus problema schimbării ei, în toamna trecută, până la urmă Guvernul Ciucă a decis să o mențină, dar să aibă o atitudine deschisă față de PNL.
O altă problemă ridicată a fost faptul că PSD începe în unele județe să negocieze și chiar să ia din primarii PNL. De exemplu, în județul Călărași patru primari liberali au trecut în barca PSD, potrivit unor surse liberale.
În teritoriu este așteptată și o decizie referitoare la atitudinea Guvernului Ciucă față de “indemnizațiile pentru limită de vârstă” ale aleșilor locali, adică pensiile speciale pentru aceștia, a căror intrare în plată a fost amânată deja trei ani.
De asemenea, a fost ridicată și discuția colaborării cu PSD. De exemplu, Ciprian Ciucu a întrebat ce a ajuns să câștige PNL din colaborarea cu PSD, pentru că imaginea de ansamblu nu e prea bună.