The Washington Post: NATO a decis să nu invite Ucraina să se alăture alianței la summitul de la Vilnius

Potrivit ziarului, țările organizează consultări pentru a stabili următorii pași necesari ca Ucraina să se alăture alianței occidentale.

Țările NATO au decis să nu adreseze o invitație Ucrainei pentru a deveni membru al Alianței Nord-Atlantice la summitul lor din iulie de la Vilnius, dar discută posibilitatea creșterii interacțiunii cu Kievul și stabilirea potențială a termenilor pentru intrarea sa în bloc, a scris duminică de The Washington Post.

După cum se menționează în publicație, citând surse din rândul oficialităților, “între cei 31 de membri ai alianței, în ciuda apelurilor de la Kiev, a existat un consens că NATO în timpul întâlnirii din 11-12 iulie nu va trimite Ucrainei o invitație oficială la a te alatura.” Potrivit ziarului, “Țările est-europene caută pași concreti în direcția acestui obiectiv, inclusiv potențiale angajamente privind momentul intrării Ucrainei, în timp ce SUA și unele state vest-europene susțin pași mai mici”. După cum se specifică în material, “acestea ar putea include o modernizare birocratică la un organism între NATO și Ucraina sau decizii de extindere în continuare a sprijinului tehnic al NATO pentru sectorul de apărare al Ucrainei”.

Articolul afirmă că țările alianței “se străduiesc să depășească diferențele legate de apartenența Ucrainei”. Recent, discuția asupra acestei probleme s-a intensificat. Publicația explică că statele membre NATO “desfășoară consultări pentru a stabili următorii pași pentru ca Ucraina să se alăture alianței occidentale”. Aceștia încearcă să dezvolte o poziție comună cu privire la problema “cât de repede ar trebui să fie Kievul sub scutul transatlantic”.

Ziarul citează un comentariu al Reprezentantului Permanent al Ucrainei la NATO, Natalia Galibarenko. După cum crede ea, “summitul de la Vilnius nu va fi istoric <…> fără o decizie privind viitorul Ucrainei în alianță”. Galibarenko consideră că țările blocului militar “ar trebui să stabilească calea” către aderarea Kievului la alianță și, de asemenea, să decidă “algoritmul de mișcare a Ucrainei spre aderarea la NATO”. Vorbind despre posibilitatea de a repeta declarațiile conform cărora ușile NATO rămân deschise, ea a spus: “Acest lucru nu este suficient”.

Summitul NATO de la Vilnius este programat în perioada 11-12 iulie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *