Turcia a oprit operaţiunile de căutare a eventualilor supravieţuitori, în majoritatea regiunilor afectate

Turcia a decis duminică, la două săptămâni de la cutremurul din 6 februarie, să înceteze operaţiunile de căutare şi salvare, cu excepţia celor mai afectate două provincii, Kahramanmaras şi Hatay, a anunţat AFAD, agenţia guvernamentală care se ocupă de astfel de acţiuni.

“În multe provincii, eforturile de căutare au fost finalizate. Ele continuă în provinciile Kahramanmaras şi Hatay, în aproximativ 40 de clădiri”, a declarat şeful AFAD, Unus Sezer.

Cutremurul cu magnitudinea 7,8 care a devastat sudul ţării şi nord-vestul Siriei s-a soldat cu 40.689 de decese în Turcia, potrivit ultimului bilanţ oficial publicat duminică de AFAD.

Vicepreşedintele turc Fuat Oktay a anunţat că 105.000 de clădiri s-au prăbuşit sau au fost grav avariate şi vor fi demolate.

Sâmbătă, trei persoane, între care un copil, au fost găsite în viaţă sub dărâmăturile unei clădiri prăbuşite în Hatay, după ce au stat îngropate 13 zile sub ruine.

Şansele de supravieţuire par acum din ce în mai mici în jurul epicentrului cutremurului, mai ales la nord, în regiuni muntoase precum Kahramanmaras sau regiunile înzăpezite Elbistan şi Adiyaman, unde termometrul a coborât la -15°C noaptea.

Experţii spun că cele mai multe salvări au loc în cele 24 de ore care urmează unui cutremur. Cu toate acestea, o adolescentă a fost salvată la 15 zile după un cutremur devastator în Haiti în 2010, ceea ce dă speranţa că mai multe persoane ar mai putea fi încă găsite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *