“Un milion” de oameni manifestează la Varşovia împotriva Guvernului, cu două săptămâni înainte de alegerile parlamentare. Tusk, care susţine că a prins din urmă în sondaje puterea, salută una dintre cele mai mari manifestaţii

Peste un milion de oameni, potrivit organizatorilor, s-au adunat duminică la un mare marş antiguvernamental, în centrul Varşoviei, la apelul opoziţiei, o adevărată demonstraţie de forţă cu 15 zile înainte de alegerile legislative, relatează AFP.

“Când văd aceste sute de mii de feţe zâmbind simt că vine un moment decisiv în istoria ţării noastre”, a declarat la începutul marşului Donald Tusk, un fost premier şi preşedinte al Consiliului European, care a devenit liderul blocului Platforma Civică (PO, centru).

Manifestaţia are obiecivul să mobilizeze oameni veniţi din întreaga Polonie, guvernată de opt ani de către naţionalişti eurosceptici.

“Marşul unui milion de inimi”, aşa cum l-a denumit Donald Tusk, a început la prânz şi aumplut cu o mulţime compactă marile străzi din centrul Varşoviei.

El marchează “unul dintre cele mai mari evenimente” din istoria modernă a Poloniei şi va face parte dintre “cele mai mari manifestaţii din Europa ultimilor ani”, a dat asigurări Donald Tusk.

“Ei nu ne vor intimida. Nu ne vor reduce la tăcere. Este esenţial ca întreaga Polonie să vadă că nimănui nu-i e frică de ei”, declara el joi, la o reuniune publică, la Elblag (nord), referindu-se la Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la putere.

Duminică, liderii PiS organizează propia adunare, în oraşul Katowice (sud).

La Varşovia, manifestanţii, care agitau steaguri poloneze şi europene şi aveau o mică inimă alb-roşie – simbolul coaliţiei de centru – lipită pe piept, îşi clamau în cor şi strigând dezacordul faţă de putere.

Unul dintr ei, Kazimierz Figzal, declară că a avut nevoie de şapte ore pentru a ajunge în capitală din sud-vestul Poloniei.

“Ne-am săturat de lucrurile la care asistăm azi. Libertatea ne este redusă. Vrem democraţie pentru copiii şi nepoţii noştri”, declară AFP acest bărbat în vârstă de 65 de ani.

Discursuri ale reprezentanţilor opoziţiei erau prevăzute la sfârşitul marşului.

Fostul preşedinte Lech Walesa, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1983, şi-a anunţat participarea.

În pofida numeroaselor conflicte cu Uniunea Europeană (UE) şi unor acuzaţii de aduce atingere statului de drept, PiS, partidul naţionalist şi populist al lui Jaroslaw Kaczynski, păstrează un avans confortabil în sondaje şi este creditat cu aproximativ 35% dintre voturi, potrivit Institutului de sondare IBRiS.

PO se află pe poziţia a doua, susţinută de 27% dintre alegători, potrivit acestui studiu.

Însă, potrivit lui Donald Tusk, sondaje comandate de către partidul său arată că avansul PiS s-a redus recent la doar două puncte procentuale.

“Nu s-a jucat încă nimic”, a declarat el la Elblag şi a promis să ceară socoteală actualelor autorităţi după scrutin.

“Mulţi dintre ei vor merge la închsioare pentru furt, pentru că au încălcat Constituţia”, a subliniat Tusk.

Bartlomiej Piela a venit de la Katowice, unde este prevăzută o adunare PiS, în capitală, pentru a participa la manifestaţia opoziţiei şi a protesta faţă de “ceea ce se întâmplă în Polonia”.

“Ruperea drepturilor civile fundamentale şi libertatea femeilor de a alege cum să trăiască, aţâţarea polonezilor unii împotriva altora… Sper că marşul va mobiliza oameni pentru asta să se schimbe”, îşi doreşte acest bărbat în vârstă de 29 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *