Un nou scandal între SUA și China: Huawei bănuită de spionaj pe lângă bazele militare americane

Administraţia Biden investighează producătorul chinez de echipamente de telecomunicaţii Huawei din cauza temerilor că turnurile celulare americane echipate cu echipamentul său ar putea capta informaţii sensibile din baze militare şi depozite de rachete pe care compania le-ar putea transmite apoi Chinei, au spus două persoane familiare cu chestiunea, transmite Reuters.

Autorităţile sunt îngrijorate că Huawei ar putea obţine date sensibile despre exerciţiile militare şi despre starea de pregătire a bazelor şi a personalului prin intermediul echipamentelor, a spus una dintre persoane, solicitând anonimatul, deoarece ancheta este confidenţială şi implică securitatea naţională.

Ancheta neraportată anterior a fost deschisă de Departamentul de Comerţ la scurt timp după ce Joe Biden şi-a preluat mandatul la începutul anului trecut, au spus sursele, în urma implementării regulilor pentru punerea în aplicare a unui ordin executiv din mai 2019, care a dat agenţiei autoritatea de investigare.

Agenţia a citat Huawei în aprilie 2021, pentru a afla politica companiei privind partajarea datelor cu părţi străine pe care echipamentele sale le-ar putea capta de pe telefoane mobile, inclusiv mesaje şi date de geolocalizare, potrivit documentului de 10 pagini văzut de Reuters.

Departamentul de Comerţ a spus că nu poate “confirma sau infirma investigaţiile în curs”. Acesta a adăugat că: “protejarea siguranţei şi securităţii cetăţenilor americani împotriva colectării de informaţii maligne este vitală pentru protejarea economiei noastre şi a securităţii naţionale”.

Huawei nu a răspuns la o solicitare de comentarii. Compania a negat cu fermitate acuzaţiile guvernului american că ar putea spiona clienţii americani şi ar reprezenta o ameninţare la securitatea naţională.

Ambasada Chinei la Washington nu a răspuns la acuzaţiile specifice. Într-o declaraţie trimisă prin e-mail, se spunea: “Guvernul SUA abuzează de conceptul de securitate naţională şi de puterea statului pentru a face tot posibilul pentru a suprima Huawei şi alte companii de telecomunicaţii chineze, fără a furniza nicio dovadă solidă că acestea constituie o ameninţare la securitatea SUA şi a altor ţări.”

Reuters nu a putut determina ce acţiuni ar putea întreprinde agenţia împotriva Huawei. Opt oficiali actuali şi foşti ai guvernului SUA au spus că ancheta reflectă preocupările persistente de securitate naţională cu privire la companie, care a fost deja afectată de o serie de restricţii din SUA în ultimii ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *