Un raport din Marea Britanie dezvăluie ingineria financiară din spatele falimentului de sute de milioane de euro de la City Insurance din România: “Sume mari de bani, bazate pe contracte false, au fost transferate unor persoane”
Pe 1 ianuarie 2023, odată cu plata de către stat a 120 de milioane de euro către asigurații City Insurance, “afacerea City” a devenit, într-o discreție absolută, cel mai mare dezastru din istoria asigurărilor din România, potrivit cifrelor comunicate de autorități. Și acesta este doar începutul. Ca să finanțeze falimentul, oamenii și firmele din toată România plătesc deja polițe mai mari de asigurări. Din primăvara lui 2021, procurorii au fost anunțați, cu probe din Elveția, că City a falsificat conturile de garanții, pe care nu le-a avut niciodată. Dar după aproape doi ani, dosarul e într-o fază incertă la DIICOT: toți acționarii, managerii City și asociații lor sunt liberi, iar persoanele responsabile din ASF ocupă aceleași funcții sau mai înalte. Acum câteva luni, un alt raport oficial, de data asta din Anglia, a semnalat din nou că sume mari de bani din polițele românilor au fost transportate în afara țării pînă când compania a intrat în imposibilitate de plată. Din nou, nimeni nu a făcut nimic.
Un document confidențial trimis statului român de autoritățile fiscale de la Londra descrie schemele financiare care susțin că City Insurance nu a fost un faliment provocat de un prost management, ci o fraudă premeditată, la proporții fără precedent. Mecanismul este descris.
Șefii români ai companiei City și partenerii lor străini au luat banii plătiți în polițe de oameni și firme, pe care mai departe nu le-au garantat sau reasigurat conform legii. Ei au falsificat contractele de solvabilitate financiară, precum și conturile de lichidități, și au transferat banii în afara țării, unde și-au însușit sume mari, neplătind, în final, asigurații – asta rezultă din documentul trimis statului român de Financial Conduct Authority din UK, raport concordant cu alte surse documentate.
Înșelarea plătitorilor de asigurări din România a durat cel puțin 5 ani, până când schema piramidală City s-a prăbușit. Totul s-a petrecut sub supravegherea și controlul responsabililor din ASF.
Cele mai recente date financiare arată că, până la 31 decembrie 2022, statul român “a plătit 603 milioane de lei (120 de milioane de euro) către 64.500 de creditori de asigurări de la City Insurance”, după cum a spus Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA). Încă 200.000 de cereri de la asigurații City sunt în procesul de așteptare, evaluare și analiză. Toate costurile sunt achitate prin creșterea din 2022 a prețului la polițele plătite de români. Și bugetele autorităților statului sunt concepute pe anticiparea că polițele vor crește din nou în 2023.
Au trecut 19 luni de când frauda a fost descoperită și 14 luni de când lui City i s-a ridicat autorizația de funcționare.
În timp ce în România nimeni dintre responsabili nu a fost nominalizat și nu au fost lămurite faptele, iar dosarul e în continuare în cercetare la procurori, într-un raport din Marea Britanie, emis de Financial Conduct Authority, se indică firme și nume de oameni implicați “pe filiera spălării de bani”.
De la 1 ianuarie 2023, statul a mărit de la 2,5% la 4% contribuția pe care toate companiile din piața de asigurări sunt obligate să o verse lunar către Fondul de Garantare a Asiguraților. Din FGA primesc bani oamenii și firmele rămase neplătite în urma falimentelor companiilor de asigurări. La rândul lor, ca să suporte mărirea impusă de FGA, firmele scumpesc prețurile polițelor, pe care le achită clienții lor, toate persoane fizice sau juridice asigurate în România. E vorba de milioanele de oameni care plătesc poliția obligatorie RCA și de celelalte asigurări – de locuință, de viață, de bunuri, de boală, de studii, de afaceri pentru firme și altele.
Anul trecut, pe această vreme, contribuția către FGA de stat era de patru ori mai mică. În 17 februarie 2022, contribuția a crescut de la 1% la 2,5%, iar acum a ajuns la 4%.
Mărirea vine după ce, potrivit datelor oficiale furnizate de FGA, în ultimele 6 luni plățile făcute de stat în cazul City Insurance au fost, în medie, de aproape 60 de milioane de lei lunar. În același timp, veniturile FGA, venind din “contribuțiile medii încasate în 2022 au fost de 25 de milioane de lei pe lună”, așa cum a explicat FGA.
Reiese că, numai din falimentul City, FGA a avut, în iulie-decembrie 2022, un deficit lunar de 35 de milioane de lei, reprezentând diferența dintre ce a încasat și ce a plătit.