Un sector cu adevărat critic din Marea Britanie declanșează o grevă de amploare

Zeci de mii de asistente medicale britanice vor intra pentru prima dată în grevă, în acest an, pentru salarii mai bune, a anunţat miercuri sindicatul lor, amplificând presiunile asupra premierului Rishi Sunak, în timpul unei crize economice, transmite Reuters.

Asistentele de la majoritatea angajatorilor National Health Service (NHS) din Marea Britanie au votat pentru grevă, a anunţat Royal College of Nursing (RCN), intr-o acţiune care ameninţă să fie o perturbare majoră a unui sistem de săăatate deja tensionat, informează

RCN, care are peste 300.000 de membri, a declarat că acţiunea grevistă va începe înainte de sfârşitul anului, după primul vot pentru grevă din istoria sa de 106 de ani.

“Mânia a devenit acţiune – membrii noştri spun că este suficient. Această acţiune va fi la fel de mult pentru pacienţi, precum şi pentru asistente. Standardele sunt prea scăzute”, a spus secretarul general al RCN, Pat Cullen, într-un comunicat.

Asistentele NHS şi-au văzut salariile reduse cu până la 20% în termeni reali în ultimii zece ani, a spus RCN. Sindicatul cere o majorare a salariului cu 5% peste inflaţie.

Anul acesta, Marea Britanie a cunoscut un val de tulburări greviste într-o serie de profesii, deoarece creşterile salariale nu reuşesc să ţină pasul cu inflaţia de 10%.

Purtătorul de cuvânt al lui Sunak a declarat miercuri reporterilor că guvernul doreşte să găsească un echilibru între “rolul crucial” jucat de asistente şi dificultăţile sale fiscale.

Cererile RCN ar reprezenta creşteri salariale combinate care costă 9 miliarde de lire sterline (10,25 miliarde de dolari), ceea ce “pur şi simplu nu poate fi livrat”, a spus purtătorul de cuvânt, adăugând că există planuri de urgenţă pentru orice “impact asupra personalului”.

Greva va avea loc în timp ce NHS se confruntă cu cea mai gravă criză de personal din istorie, în timp ce încă îşi revine de la afectarea serviciilor din timpul pandemiei de Covid.

Mult preţuita instituţie britanică, care a oferit asistenţă medicală gratuită la punctul de utilizare din 1948, se confruntă acum cu un record de 7 milioane de pacienţi pe listele de aşteptare pentru tratament în spital.

Departamentele de accidente şi de urgenţă sunt, de asemenea, sub presiune.

“Suntem cu toţii extrem de recunoscători pentru munca grea şi devotamentul personalului NHS, inclusiv ale asistentelor, şi regretăm profund că unii membri ai sindicatului au votat pentru acţiune grevistă”, a spus ministrul Sănătăţii Steve Barclay.

“Prioritatea noastră este să menţinem pacienţii în siguranţă în timpul oricăror greve. NHS a încercat şi a testat planurile în vigoare pentru a minimiza întreruperile şi pentru a se asigura că serviciile de urgenţă continuă să funcţioneze”.

Sunak s-a confruntat deja cu presiuni asupra acestei probleme de când a devenit prim-ministru în urmă cu două săptămâni, când s-a confruntat cu un pacient în vârstă în timpul unei vizite la spital, care i-a spus că trebuie să încerce mai mult” cu plata asistentelor.

Cullen a cerut “investiţii serioase” din partea guvernului, în timp ce acesta se pregăteşte să anunţe săptămâna viitoare un buget menit să repare finanţele publice ale naţiunii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *