Unde a început și unde a sfârșit fostul șef al spionilor români
Eduard Hellvig, demisionat dela șefia SRI în bună înțelegere cu președintele Klaus Iohannis, a absolvit Facultatea de Științe Politice și Administrație Publică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj în anul 1997. Pregătirea profesională îi este completată în 2006, când a absolvit Colegiul Național de Apărare al Universității Naționale de Apărare “Carol I” și SES – Centrul European de Studii de Securitate “George Marshall”.
În timpul studiilor universitare a obținut o bursă a Fundației Soros pentru o Societate Deschisă pentru proiectul “Cine guvernează sau cine deține puterea în România?”. Întrebare l-a urmărit pe Hellvig și în cele 100 de luni în care s-a aflat la conducerea SRI, dar este potrivită și pentru o radiografie a ascensiunii sale fulminante.
Fostul șef al SRI și-a început cariera la scurt timp după absolvirea UBB, din poziția de consilier politic al fostului vice-președinte PNL Horia Rusu. El i-a mai consiliat pe ministrul de Interne Constantin Dudu Ionescu, precum și pe candidatul la președinția României Mugur Isărescu. De aici, Hellvig a ajuns în partidul lui Dan Voiculescu, unul dintre cele mai controversate personaje ale tranziției de 30 de ani, dela securiștii lui Ceaușescu la ofițerii de informații reformați de Eduard Hellvig prin Centrio și Regio.
Eduard Hellvig a fost ales deputat în circumscriptia electorala nr.5 Bihor, pe listele Uniunii Naţionale PSD+PUR și a fost validat la 17 decembrie 2004. PUR – Partidul Umanist din România, a fost fondat de Dan Voiculescu în anul 1991. În 2005 și-a schimbat titulatura în Partidul Conservator (actualul PPUSL). Dan Voiculescu a deținut președinția executivă a formațiunii între 1991 și 2005, partidul devenind un aliat al Partidului Social-Democrat în timpul guvernării Adrian Năstase. Cu Partidul Conservator, Hellvig a fost, pentru 5 luni, în primul grup de europarlamentari români.
La 38 de ani, mutat în echipa Partidului Național Liberal, a fost propus la ministerul Dezvoltarii și a deținut poziția de consilier personal al președintelui Crin Antonescu. După ce Antonescu a pierdut alegerile prezidențiale, Hellvig s-a retras, pentru scurt timp, pentru a își lua doctoratul în Științe Politice la Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București.
În mai 2011, Crin Antonescu l-a numit Eduard Hellvig secretar general al PNL, în locul lui Radu Stroe. “Eduard Hellvig este omul de încredere al lui Crin Antonescu, mâna lui dreapta, pe care liderii de filiale îl respectă”, nota atunci agenția HotNews, citând surse politice.
Drumul lui Hellvig spre lumea informațiilor mai mult sau mai puțin secrete pare să fi fost clar conturat, dela bun început. El a fost secretar al Comisiei parlamentare pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din octombrie 2005, până în septembrie 2008.
În anul 2006, în scurta perioadă ca europarlamentar, Helvig a făcut parte din Comisia de Comerț Internațional (INTA) și Subcomisia pentru Securitate și Apărare (SEDE).
În semn de înaltă apreciere pentru întreaga activitate la conducerea Serviciului Român de Informații, președintele Iohannis a anunțat, la scurt timp după ultima intervenție a acestuia ca director SRI, decorarea lui Eduard Hellvig cu Ordinul Național în grad de Comandor.
Majoritatea jurnaliștilor și comentatorilor politici speculează că Eduard Hellvig fie va fi candidatul PNL în alegerile prezidențiale de anul viitor, fie va fi trimis Ambadasor în Statele Unite, similar mutării făcute cu George Maior, director al SRI în perioada 2006 – 2015 și care a îndeplinit funcția de Ambasador al României în Statele Unite ale Americii din 2015 până în 2021.