Ursula von der Leyen, informații oficiale despre programul pilot al UE în România pentru protejarea frontierelor externe

Uniunea Europeană va lansa două proiecte-pilot pentru suplimentarea protecţiei frontierelor externe, a declarat vineri, Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, planurile urmând să înceapă să fie aplicate în Bulgaria şi Romania, potrivit unor oficiali de la Bruxelles.

“În problema migraţiei, cred că este foarte important că liderii din Consiliul European au recunoscut în mod clar că migraţia este o provocare europeană care necesită o reacţie la nivel european”, a declarat Ursula von der Leyen, prezentând concluziile summitului special desfăşurat la Bruxelles. “Frontierele trebuie protejate. Vom acţiona în sensul consolidării frontierelor externe şi descurajării migraţiei ilegale. Ne vom concentra pe două proiecte-pilot la frontiere. Vom furniza un set integrat de elemente de infrastructură mobilă şi fixă – vehicule de supraveghere, turnuri de monitorizare şi sisteme electronice. Acestea necesită finanţare din partea Uniunii Europene, dar sunt bine-venite şi contribuţiile bilaterale. (…) Apoi, vom lansa proiecte-pilot care se concentrează pe procedurile de frontieră, pe modul de efectuare a repatrierilor”, a declarat Ursula von der Leyen, precizând că vor fi accelerate procedurile pentru repatrierea imigranţilor extracomunitari care încearcă să ajungă ilegal în spaţiul UE.

Oficiali UE citaţi de publicaţia Frankfurter Allgemeine Zeitung au declarat că proiectele-pilot vor începe să fie aplicate în Bulgaria şi România, pe frontierele externe ale Uniunii Europene. O atenţie deosebită va fi acordată situaţiei de la frontiera Bulgariei cu Turcia, au afirmat oficiali citaţi de publicaţia Tagesspiegel. Măsurile vor fi extinse etapizat de-a lungul întregii frontiere externe a Uniunii Europene. Ursula von der Leyen nu a specificat unde vor fi lansate proiectele-pilot. Conform oficialilor de la Bruxelles, liderii participanţi la summit nu au ajuns la niciun acord privind finanţarea construirii de garduri pe segmente ale frontierelor.

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, care a insistat pentru măsuri suplimentare la frontierele externe şi condiţionează de acest lucru admiterea Bulgariei şi României în Spaţiul Schengen, a salutat deciziile. “Noi am cerut frânarea procedurilor de acordare a dreptului de azil în întreaga Uniune Europeană, iar summitul de acum a reuşit acest lucru”, a afirmat Nehammer.

Cancelarul Austriei a confirmat, conform Agenţiei France-Presse şi publicaţiei Les Echos, că proiectele-pilot vor fi lansate în Bulgaria şi România. “Avem angajamentul că toate ţările situate pe frontierele externe ale UE vor fi luate în considerare de Comisia Europeană prin măsuri de protecţie. Avem angajamentul Comisiei pentru susţinerea aplicării proiectelor-pilot atât în Bulgaria, cât şi în România”, a subliniat Nehammer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *