USR: “PSD încearcă să naţionalizeze pensiile private”

După ce PSD a acuzat USR că “pune în pericol PNRR-ul României și pensiile românilor” prin contestarea unei legi la CCR, USR răspunde miercuri că de fapt PSD încearcă să naţionalizeze pensiile private ale românilor.

Potrivit USR, “coaliţia PSD PNL a propus şi trecut prin Parlament o lege care introduce obligaţii suplimentare pentru fondurile de pensii private din România, în totală neconcordanţă cu cerinţele Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care cerea Guvernului să adopte legislaţie care să facă atractive aceste fonduri şi pensiile private ale românilor”.

Legea PSD doreşte falimentarea fondurilor de pensii şi naţionalizarea banilor şi, “pentru a-şi ascunde intenţia de a pune mâna pe banii puşi deoparte de români”, spune USR.

“PNRR spune fix invers decât face PSD prin legea de naţionalizare a banilor românilor, tocmai de aceea am atacat-o la CCR şi vom sesiza şi Comisia Europeană”, explică Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR.

Reprezentanţii USR mai susţin că “PSD minte jenant spunând că legea sa a fost aprobată de Comisia Europeană, dar nici măcar nu a fost discutată cu Comisia”.

“Jalonul 213 din PNRR prevede că trebuie să asigurăm sustenabilitatea fiscală a Pilonului II printr-o creştere a contribuţiilor, digitalizarea dosarelor, diversificarea investiţiilor din Pilonul II de pensii. De asemenea, spune jalonul, guvernul: va apăra independenţa administratorilor de pensii în ceea ce priveşte definirea propriilor lor strategii de investiţii; va reglementa viitoarele ajustări ale regimului de investiţii ale fondurilor de pensii private care contribuie la un cadru flexibil ce îi încurajează pe administratorii de pensii să îşi diversifice în mod corespunzător portofoliile pentru a obţine un randament al investiţiilor ajustat la risc echitabil; va spori accesul întreprinderilor la piaţa de capital, pentru a facilita cotarea noilor emitenţi şi a utiliza într-o mai mare măsură sursele private de finanţare, inclusiv activele fondurilor de pensii.”, se menţionează în comunicatul USR.

USR arată că “nici unul dintre aceste puncte nu e rezolvat prin legea PSD, dimpotrivă – se pun noi restricţii şi piedici, tocmai pentru a alunga fondurile de pensii de pe piaţă”.

“Pentru ca românii să aibă pensii decente trebuie să întărim Pilonul 2 şi să asigurăm independenţă şi flexibilitate pentru fondurile de pensii, să fim siguri că banii sunt puşi la treabă”, concluzionează cei de la USR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *