Viața în România ruptă de lume. Fără curent electric, dar cu fibră optică, fără drumuri asfaltate, dar cu piste de biciclete

Trei cătune ale comunei Bătrâna din Hunedoara nu au electricitate, iar drumul este aproape inaccesibil. În loc de curent electric, oamenii s-au trezit cu fibră optică, iar zona va fi traversată de piste de biciclete.

Cele câteva familii rămase în Fața Roșie, Piatra și Răchițaua, trei cătune aproape pustii ale comunei Bătrâna (județul Hunedoara), din Ținutul Pădurenilor, au avut de așteptat decenii în șir ca așezările lor să fie electrificate.

Rețeaua de electrificare plănuită din anii ´50 a ocolit până acum micile așezări din Munții Poiana Ruscă. A ajuns doar pe versantul opus, în satul Bătrâna, aflat la circa 1.000 de metri altitudine, unde trăiesc majoritatea celor 80 – 90 de locanici ai comunei hunedorene.

Nici drumul de pământ care traversează cele trei sate fără curent de pe creste nu a mai fost modernizat, astfel că adesea, după ploi și zăpezi, traversarea lui cu autoturismul devine aproape imposibilă.

Oamenii din așezările de munte sunt obișnuiți cu greutățile traiului lor de zi cu zi, dar se plâng că, în general, tinerii au părăsit locurile natale. Lipsa școlilor, a unui dispensar și chiar a unor magazine, depărtarea de zeci de kilometri până în valea Mureșului, terenurile mai puțin roditoare, iernile mai lungi și mai aspre au contribuit și ele la depopularea satelor de pădureni.

În urmă cu un deceniu, sătenii cătunelor din comuna Bătrâna au rămas uluiți când așezările lor patriarhale au fost străbătute de noua rețea de fibră optică, cu sute de stâlpi înșiruiți de-a lungul drumului care traversează cătunele.

“Romtelecom a extins reţeaua în zonele unde a identificat un potenţial de dezvoltare a cererii de servicii în viitor. Includerea satelor respective în traseul reţelei Romtelecom este o decizie strategică”, îşi prezentau astfel investiţia reprezentanţii Romtelecom, înaintea investiției.

Localnicii au crezut, la început, că vor avea, în sfârșit, curent electric, însă speranțele le-au fost spulberate.

“Au venit atunci la noi să instaleze fibra optică să avem și noi internet. Nu știu la ce ne-ar fi folosit. Dar au pus stâlpii de lemn începând de jos, prin cătune, până la Bătrâna. Au întins cablurile, însă rețeaua asta nu a funcționat nicio secundă. Nici nu am mai fost legați la ea”, își amintește, zâmbind, Valer Dobra, un localnic din Fața Roșie.

La scurt timp, stâlpii de lemn amplasați de-a lungul traseului de circa 15 kilometri au început să se prăbușească din cauza vremii neprielnice, unii câzând peste drum și pe terenurile sătenilor, împreună cu cablurile rupte. Rețeaua de fibră optică nu a funcționat niciodată.

În ultimii ani, cei mai mulți dintre sătenii rămași în Fața Roșie și-au rezolvat, parțial, problemele cauzate de lipsa electricității. Unii și-au achiziționat panouri solare, care însă iarna produc mai puțină energie electrică. Din loc în loc, pe ulița de pământ ce traversează cătunele, sunt stâlpi de iluminat alimentați cu ajutorul panourilor fotovoltaice.

“Dau lumină câteva ore pe noapte, până aproape de dimineață. Iarna luminează mai puțin, dar ne descurcăm. Drumul greu de străbătut a rămas însă cea mai mare problemă în aceste cătune”, spune Violeta Benteu, o altă localnică din Fața Roșie.

Atunci când nu se pot baza pe panourile solare, oamenii folosesc generatoare, vechile lămpi cu petrol și chiar lumânări, la nevoie.

Unii și-au luat gândul de la rețeaua de electrificare și chiar de la drumuri modernizate, în schimb, au rămas din nou uluiți de investițiile plănuite în sat.

Comuna din Munții Poiana Ruscă a obținut recent o finanțare 1,3 milioane de lei, pentru construcția unei piste de biciclete care vor lega satul Bătrâna – singurul cu străzi asfaltate, de împrejurimile sale. Proiectul se va derula cu fonduri europene alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

În acest program nu au putut fi incluse proiecte care vizau modernizarea drumurilor, astfel că localnicii au trebuit să se mulțumească doar cu viitoarele piste de biciclete.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *