Viktor Orban “amenință” liderii de la Bruxelles: “Vor sfârşi acolo unde au sfârşit şi predecesorii lor”

Premierul naţionalist al Ungariei, Viktor Orban, a acuzat duminică Bruxellesul că “trage” indirect asupra Ungariei prin seria sa de sancţiuni împotriva Rusiei, calificate de Budapesta drept “bombă” asupra economiei, potrivit France Presse, relatează Agerpres.

“Să nu ne facem griji pentru cei care trag asupra Ungariei ascunşi în umbră, de undeva din turnurile de pază de la Bruxelles”, a declarat el într-un discurs rostit la Zalaegerszeg (vest), cu ocazia sărbătorii naţionale de comemorare a revoltei din Ungaria împotriva URSS în 1956.

“Ei vor sfârşi acolo unde au sfârşit şi predecesorii lor”, a adăugat Orban, prezicând Uniunii Europene o soartă similară celei a blocului sovietic, care s-a prăbuşit între 1989 şi 1991.

Acest discurs este un ecou al lansării la jumătatea lunii octombrie a unei “consultări naţionale” cu privire la sancţiunile europene împotriva Moscovei, pe care Viktor Orban nu încetează să le blameze chiar dacă a votat pentru ele alături de partenerii săi europeni.

În capitală şi în restul ţării, postere au fost afişate cu un mesaj flancat de o rachetă:” Sancţiunile Bruxellesului ne ruinează!”

“Război la porţile noastre, criză financiară şi încetinire economică în UE, invazie a migranţilor în sud, trebuie să facem faţă unor probleme multiple”, a declarat premierul ungar duminică, asigurând că “guvernul său puternic şi unit” va depăşi această încercare.

De la începutul conflictului în Ucraina, Ungaria – puternic dependentă de importurile de hidrocarburi ruseşti – a avut grijă să păstreze relaţii bune cu Kremlinul pentru a continua să primească gaze şi petrol.

În acelaşi timp, Budapesta a refuzat să acorde un ajutor militar Kievului, criticând totodată strategia Bruxellesului în această privinţă.

Viktor Orban nu şi-a reunit susţinătorii în 23 octombrie la Budapesta, spre deosebire de ultimii ani, în contextul în care profesorii şi studenţii au anunţat acolo o manifestaţie de amploare.

După ani de revendicări salariale rămase fără rezultat, profesorii din Ungaria, plătiţi între 170.000 de forinţi (410 euro) şi 396.000 de forinţi (950 de euro) pe lună, şi-au înăsprit tonul, furioşi din cauza adoptării în februarie a unui decret care restrânge drastic dreptul la greva.

De la începutul anului şcolar, zeci de mii de cadre didactice din Ungaria au ieşit deja în stradă în repetate rânduri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *