Viktor Orban: Încet-încet, alunecăm spre război. Europa joacă un joc foarte periculos

Prim-ministrul ungar Viktor Orban s-a arătat îngrijorat de acumularea măsurilor luate pentru a sancţiona ofensiva rusă din Ucraina și a spus “Încet-încet, alunecăm spre război”. El a continuat cu critici dure față de UE catalogând drept “periculoasă” strategie de la Bruxelles și a apreciat că aceasta ar putea deveni “un pas spre război” informează France Presse.

“Oricine intervine economic într-un conflict militar ia o poziţie”, a declarat liderul naţionalist în cadrul interviului la un post de radio apropiat de putere.

Nu este prima oară când Viktor Orban critică sancţiunile europene despre care spune că stau la baza dificultăţile economice actuale, asta deși le-a votat.

Economia s-a contractat în trimestrul III (faţă de al doilea), iar inflaţia a depăşit 20%, ajungând chiar şi la 45% la alimente.

Guvernul a lansat o “consultare naţională” pe această temă şi a plasat afişe în toată ţara cu un mesaj flancat de imaginea unei rachete: “Sancţiunile de la Bruxelles ne aduc la sapă de lemn”.

Premierul ungar s-a declarat gata să “lupte” împotriva unui posibil nou pachet de sancţiuni şi să asigure că Ungaria, foarte dependentă de hidrocarburile ruseşti, este “exceptată”, ca în cazul embargoului asupra petrolului.

“Acum furnizăm arme distructive, antrenăm soldaţi ucraineni pe propriul teritoriu, impunem sancţiuni asupra energiei. (…) Devenim o parte integrantă a conflictului”, a insistat Orban.

“Încă nu se trage asupra noastră, dar suntem pe cale să devenim un beligerant. Europa joacă un joc foarte periculos”, a conchis el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *