A început raţionalizarea în Europa Vestică? În Elveția, 3 ani de închisoare pentru supraîncălzirea casei!

Cetăţenii elveţieni care îşi supraîncălzesc casele în această iarnă s-ar putea confrunta cu amenzi mari şi 3 ani de închisoare

Noile propuneri legislative radicale din ţară ar putea vedea cetăţenii să-şi denunţe vecinii pentru supraîncălzirea caselor.

Cetăţenii elveţieni care încalcă noile reguli de încălzire ale ţării şi dacă sunt depistaţi că depăşesc temperatura locuinţei peste limita impusă de 19°C în această iarnă, ar putea fi amendaţi zilnic de până la 3.000 de franci elveţieni şi ar putea ficondamnaţi la trei ani de închisoare.

În plus, apa caldă nu trebuie încălzită la mai mult de 60 de grade, iar încălzitoarele electrice portabile, saunele şi piscinele încălzite sunt interzise.

De remarcat, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a susţinut de mult timp că o temperatură nu mai rece de 20°C este recomandată pentru copii, vârstnici şi cei cu afecţiuni de sănătate existente.

Markus Spörndli, purtător de cuvânt al Departamentului Elveţian de Economie (DEF) a explicat că “încălcările legii privind aprovizionarea ţării sunt întotdeauna contravenţii, chiar […] infracţiuni şi trebuie urmărite din oficiu de cantoane”.

Amenda care va fi aplicată consumatorilor aflaţi că încalcă noile legi energetice va varia de la 30 de franci până la maximum 3.000 de franci pe zi, a spus Spörndli, confirmând că suma va depinde de natura infracţiunii şi de situaţia economică a făptuitorul.

În plus, încălcările intenţionate ale orientărilor guvernamentale ar putea duce la condamnarea consumatorilor la închisoare până la trei ani, ceea ce Spörndli spune că guvernul speră să evite.

“Proiectele de ordonanţe se bazează în primul rând pe faptul că marea majoritate a populaţiei respectă legile”, a adăugat el.

Ministrul Economiei, Guy Parmelin, a declarat într-o conferinţă de presă la Consiliul Federal de miercurea trecută că Elveţia “nu este un stat poliţienesc”, dar se înţelege, după cum a raportat publicaţia de ştiri elveţiană Blick , că ar putea fi efectuate controale la faţa locului pentru a se asigura că oamenii respectă regulile.

Cantoanele elveţiene au acum până pe 22 septembrie pentru a discuta propunerile şi pentru a aborda modul în care acestea pot fi puse în aplicare, unii oficiali fiind îngrijoraţi că ar putea fi inundaţi de plângeri ale cetăţenilor din partea vecinilor băgăcioşi.

Ca atare, DEF se aşteaptă ca amenzile să fie plătite doar “dacă încălcarea a fost raportată şi verificată şi ar putea fi apoi dovedită”. Cu toate acestea, şefii poliţiei cred că aplicarea legii va fi dificilă.

“Există încă câteva întrebări deschise care trebuie clarificate”, a spus Fredy Fässler pentru Blick, adăugând că nu vrea să vadă poliţia energetică mergând din uşă în uşă: “Vrem să aplicăm ordonanţa cu discernământ”.

Consilierul federal Simonetta Sommaruga (62 de ani) vrea să le arate persoanelor fizice şi companiilor cum pot folosi resursele cu moderaţie în timpul crizei energetice, scrie Switzerland Times.

“Te încălzeşti mai puţin, stingi toate aparatele şi becurile, răceşti mai puţin frigiderul – şi faci duş în doi. Am ajuns să trăim vremuri în care trebuie să faci duş cu nevasta, cu soţul, poate chiar şi cu copilul, cu mama/tata…sau cu părinte 1 şi părinte 2, eventual chemi şi vecinii ca să se spele toţi locatarii dintr-un bloc de apartamente la o baie comună”.

Într-un interviu acordat “Tages-Anzeiger”, ea adaugă: “Mulţi s-au distrat! Ştiu că duşul în doi nu mai este confortabil pentru toată lumea după o anumită vârstă”. Mulţi dintre cei prezenţi au râs, dar totuşi, ministrul energiei subliniază că propunerea este serioasă.

Ea însăşi şi-a schimbat deja comportamentul în prima săptămână de când se desfăşoară campania. “Am devenit mai consecventă, de exemplu când sting luminile”, spune ea. Aveţi prize în toate birourile. Oamenii mei îşi pot deconecta toate dispozitivele de la reţea prin apăsarea unui buton”.

Sommaruga respinge criticile conform cărora campania a venit prea târziu. ” Campania noastră a venit exact la momentul potrivit. Oamenii s-au întors din vacanţă. Şi în curând va începe sezonul de încălzire.  Au trecut luni de zile ca să ne pregătim cât mai bine pentru iarnă. Cu rezerve şi titluri suplimentare în sectorul energetic. Dar da, este o perioadă dificilă pentru toată lumea. Rusia poartă un război energetic împotriva Europei şi, prin urmare, şi împotriva Elveţiei”, spune Sommaruga.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *