A murit cântăreţul italian Toto Cutugno

Toto Cutugno, simbolul cântecului italian, a murit, anunţă agenţia Ansa.

Artistul, care împlinise 80 de ani în iulie, s-a stins din viaţă marţi, în jurul orei 16.00, la spitalul San Raffaele din Milano, unde era internat.

Informaţia a fost anunţată pentru ANSA de managerul său, Danilo Mancuso, care a explicat că, “după o boală îndelungată, starea cântăreţului s-a agravat în ultimele luni”.

Toto Cutugno, născut la 7 iulie 1943, este simbolul cântecului italian în străinătate datorită “L’Italiano”. Cu cincisprezece prezenţe la festivalul de la Sanremo la activ (cu o prestaţie istorică în 1990, în duet cu Ray Charles), autor de hituri îndrăgite chiar şi în străinătate, de la “L’Italiano” la “Il tempo se ne va”, “La mia musica”, “Solo noi”, Cutugno a fost un adevărat showman, capabil să treacă cu uşurinţă de la compoziţia de cântece la a fi gazda unor emisiuni de televiziune (în 1987 s-a aflat la cârma unei ediţii de succes a emisiunii “Domenica In”).

Toscan, dar crescut în Liguria, la nici 20 de ani a înfiinţat un grup, Toto e i Tati. 1975 a fost anul marelui său succes în Franţa, iar anul următor a fost debutul său la festivalul de la Sanremo: a urcat pe scena de la Teatro Ariston cu grupul său, Albatros, cu “Volo AZ 504”. S-a clasat pe locul al treilea. La scurt timp după aceea a lansat “Nel cuore nei sensi”, cu care a participat la Festivalbar şi care a ajuns în fruntea topurilor în versiunea franceză înregistrată de Gerard Lenorman.

Cutugno a scris, de asemenea, primul cântec pentru marele Adriano Celentano, “Soli”. Un cântec care avea să rămână în fruntea topurilor timp de luni de zile. Pentru albumul de debut, “Voglio l’anima”, a fost lansat în 1979. Dar sunt multe succese ale Toto-ului naţional: “Solo noi” a fost lansat la Sanremo în 1980, an în care Cutugno a semnat toate piesele de pe albumul “Il tempo se ne va” pentru Adriano Celentano. După lansarea albumului “La mia musica” în 1981, a câştigat Sanremo în 1983 cu piesa sa emblematică, “L’Italiano”. Melodia a vândut milioane de discuri şi l-a făcut celebru în întreaga lume, inclusiv în Israel, Iran şi Coreea.

În 2010, după o perioadă dificilă din motive de sănătate, a ajuns la Sanremo alături de Belen Rodriguez, cu care a cântat Aeroplani. În 2012, invitat de Fabio Fazio, interpretează L’Italiano cu corul Armata rossa. Legătura sa cu festivalul este atât de puternică, încât în 2005 renunţă la Olympia din Paris pentru a participa. Şi, între festivaluri, Toto a călătorit prin lume, mereu fidel sloganului său: “Lăsaţi-mă să cânt cu chitara în mână, lăsaţi-mă să cânt, sunt italian'”.

În 2019, s-a aflat în centrul unui scandal: un grup de deputaţi ucraineni a cerut, printr-o scrisoare, să i se interzică accesul lui Toto Cutugno, care avea un concert la Kiev, sold out de ceva timp, pentru presupuse poziţii pro-ruse. El a răspuns că este “surprins şi îngrijorat”, declarându-se mereu distant de politică: “Sunt apolitic. În 2021, a fost fericit să predea ştafeta trupei Maneskin la Eurovision: el a fost de fapt câştigătorul concursului european din 1990.

În România, artistul italian a cântat pentru prima oară în România în 1993, la Festivalul Cerbul de Aur de la Braşov. Atunci, el a cântat în limba română melodia populară “Ciobănaş cu trei sute de oi”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *