Americanii ar fi identificat sursa PentagonLeaks: un tânăr rasist și pasionat de arme, care ar fi lucrat la o bază militară
Bărbatul, cunoscut online sub numele de „OG”, ar fi avut acces la cantități mari de materiale clasificate și consideră serviciile de informații ca fiind represive.
Responsabil pentru scurgerea a sute de documente clasificate de la Pentagon ar fi un tânăr pasionat de arme, rasist, care a lucrat la o bază militară. Acesta căuta să impresioneze câteva zeci de persoane, membri ai grup de chat, pe internet, notează The Guardian.
Cunoscut pe net drept OG, argou pentru Original Gangster, sau un tradiţionalist de şcoală veche, bărbatul a fost descris de una dintre sursele The Washington Post, care a relatat în premieră despre sursa scurgerii de informații, ca având între 20 şi 25 de ani, şi – potrivit aceleiaşi surse – era apreciat de membrii grupului.
The Washington Post a intervievat un adolescent, membru al grupului, care i-a făcut un portret bărbatului. În corespondența lor online, acesta a împărtășit fotografii și videoclipuri. În unul dintre videoclipuri, bărbatul este la un poligon de tragere, cu o pușcă mare.
„El strigă o serie de insulte rasiste și antisemite în fața camerei de luat vederi, apoi trage câteva cartușe către o țintă”, se spune în raport.
OG le-a spus membrilor grupului de chat că a lucrat la o bază militară, care nu a fost menționată în raport, unde munca lui presupunea vizualizarea unor cantități mari de informații clasificate.
Documentele divulgate au dezvăluit secrete despre pregătirile Ucrainei pentru o contraofensivă de primăvară, spionajul SUA asupra aliaților precum Ucraina, Coreea de Sud și Israel și tensiunile dintre Washington și capitalele aliate, cu privire la înarmarea Kievului.
Există tot mai multe dovezi că scurgerea de informații nu a fost o operațiune a unui actor de stat care urmărea discreditarea SUA, ci, mai probabil, consecința unei politici a Pentagonului de a acorda acces la documente secrete unui număr mare de membri ai serviciilor, civili și contractanți.
Numărul de angajați și antreprenori din întregul Guvern al SUA, autorizați să aibă acces la documente „top secret” este de aproximativ 1,25 milioane.
OG pare să fi acționat ca lider pe un server, creat inițial în 2020, ce aparține platformei de mesagerie Discord. Grupul a avut mai multe nume, de-a lungul timpului, printre care: Thug Shaker Central.
Începând de anul trecut, se spune că OG a postat documentele pe un canal de pe server, pe care l-a numit „Bear vs Pig”, o referire la războiul din Ucraina, dar și un videoclip viral în care porcii se luptă cu un urs negru.
Potrivit adolescentului intervievat, OG „avea o viziune întunecată asupra Guvernului”, înfățișând forțele de ordine și agențiile de informații, ca pe o forță represivă.
Jurnaliștii de la The Washington Post au mai susținut că detaliile au fost confirmate anonim de către alți membri ai grupului și că au vizualizat un total de 300 de fotografii cu documente clasificate, de trei ori mai mult decât se credea, anterior, că ar circula.
Originile scurgerii de informații de pe grupul Thug Shaker Central au fost raportate, pentru prima dată, duminică, de grupul de jurnaliști de de investigație Bellingcat. Ei l-au intervievat pe același membru, care are sub 18 ani.
Cu toate acestea, The Washington Post a spus că adolescentul, care a fost în legătură cu OG „în ultimele zile” nu a fost încă audiat de niciun oficial federal, până miercuri seara, chiar dacă departamentul de justiție a început o anchetă penală în acest caz.
Secretarul apărării, Lloyd Austin, a promis că va „urmări fiecare pistă”.
Locația actuală a lui OG nu este cunoscută. Adolescentul le-a mai spus jurnaliștilor că individul „a fost foarte confuz în privința a ceea ce ar trebui să facă”.
„Este pe deplin conștient de ceea ce se întâmplă și care ar putea fi consecințele. Nu este sigur cum să rezolve această situație… Pare destul de supărat în privința asta”, a spus el.
În mesajul său final, adresat colegilor săi din grup, OG le-a spus „să țină totul pentru ei și să ștergă orice informație care ar putea avea legătură cu el”, inclusiv copii ale documentelor clasificate.
Între timp, Rusia se arată sceptică în privința scurgerilor de informații. Ministrul adjunct de externe, Serghei Ryabkov, a sugerat miercuri că scurgerea ar putea fi un truc de dezinformare al SUA.
„Din moment ce SUA este parte la conflict și, în esență, poartă un război hibrid împotriva noastră, este posibil ca astfel de tehnici să fie folosite pentru a-și înșela adversarul, adică Federația Rusă”, a declarat Ryabkov, agențiilor de presă ruse.
Guvernul ucrainean evaluează posibilele daune din dezvăluiri. Dosarele oferă detalii despre 12 brigăzi nou formate, echipate cu tancuri de luptă vestice și vehicule blindate, care ar putea conduce asaltul împotriva inamicului.
„Cu siguranță, oamenii nu sunt fericiți. Ucraina a fost criticată anul trecut pentru că nu este un partener de încredere. La începutul invaziei, nu ne-au fost furnizate arme din cauza acestei lipse de încredere. În consecință, am pierdut mult teritoriu și oameni. Această percepție a fost greșită. Și acum această scurgere are loc din partea SUA”, a declarat, miercuri, un oficial.
Este încă prea devreme pentru a spune dacă scurgerea de informații va afecta planificarea contraofensivei Ucrainei, aflată acum într-un stadiu avansat, a indicat oficialul.
Este de așteptat ca atacul să aibă loc în sudul țării, și posibil și în est. Scopul Ucrainei este de a sparge coridorul terestru care leagă Crimeea de provincia Donețk și de a evacua rușii din orașul ocupat Melitopol și portul Berdiansk.