ANPC a anunţat că bucătăria vilei din Costineşti, de unde 21 de turişti au ajuns la spital cu tulburări digestive, va fi închisă

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a anunţat că bucătăria vilei din Costineşti, de unde 21 de turişti au ajuns la spital cu tulburări digestive, va fi închisă după ce au fost găsite mai multe nereguli. Astfel, echipele de control au găsit mezeluri şi carne fără elemente de identificate, mizerie în frigidere şi urme de mucegai la chiuveta din bucătărie, produse ţinute la temperaturi de peste 20 de grade deşi trebuie păstrate la rece, dar şi muşte.

ANPC a anunţat că a verificat Vila Mândru din Costineşti după ce 20 de turişti cazaţi acolo au acuzat probleme de sănătate.

Preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, a declarat că în urma controlului au fost găsite diverse produse, printre care crenvurşti, parizer, salam feliat, salam victoria, carne porc congelata, cotlet porc gatit-congelat, care erau depozigtate fără elemente de identificate. De asemenea, congelatorul pentru carne de pasăre, congelatorul de legume-fructe, frigiderul pentru lactate şi cel de ouă au urme de rugină, chedere cu mucegai şi mizerie.
Comisarii ANPC au mai găsit telemea de vacă şi unt depozitate la temperaturi de peste 20 de grade Celsius în condiţiile în care indicaţia producătorilor este să fie ţinute la temperatură de 2- 4 grade Celsius.
Alte nereguli au fost: prezenţa muştelor în bucătărie, folosirea ustensilelor de plastic, păstrarea ustensilelor de curăţenie (mop, găleată, mătură) lângă materiile prime, urme de mucegai în chiuveta din bucătărie, erau folosite cuţite şi ustensile neconforme, din lemn, uzate şi cu nituri, iar coşurile de gunoi erau fără capac şi sistem de acţionare cu pedala.

Horia Constantinescu a precizat că au fost găsite nereguli şi la meniu, în sensul că nu erau informaţi consumatori cu privire la declaraţiile nutriţionale, la lista substanţelor posibil alergene şi nu era făcută menţiunea “produs din produs decongelat”.

“Operatorul economic deţine spaţii de cazare – 22 camere, care la data şi ora controlului erau ocupate în totalitate. S-a permis controlul în una din aceste camere unde s-a constatat lipsa informaţiilor cu privire la serviciile gratuite şi cu plată, conform clasificării, lipsa informaţiilor cu privire la instrucţiunile de utilizare a telecomenzii aferente aparatului de aer condiţionat- televizor, iar furnirul patului era depreciat”, a mai afirmat Horia Constantinescu.

El a adăugat că au fost găsite probleme şi la piscina vilei respective.

“S-a constatat utilizarea unor saltele cu pete şi neigienizate. Nu se menţionează adâncimea acesteia, lipsa punctului negru pe fundul apei care să ateste claritatea acesteia. Nu există registru care să ateste clorinare apei”, a mai declarat preşedintele ANPC.

Horia Constantinescu a mai anunţat că au fost retrase din consum aproape 11 kilograme de produse şi se va face propunere de închidere temporară pentru bucătăria şi piscina vilei.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea a anunţat că pompierii au fost solicitaţi să intervină la Vila Mândru din Costineşti unde mai multe persoane acuzau simptome de indigestie. La faţa locului s-au deplasat autospeciala de transport victime multiple de la Mangalia, un echipaj SMURD şi o ambulanţă a Serviciului Judeţean.

În total au fost transportaţi la Spitalul Judeţean Constanţa 21 de turişti, dintre care 11 femei, patru bărbaţi şi şase copii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *