Aproape 16.000 de morți în Turcia și Siria. Mii de oameni au înghețat noaptea pe străzi, sunt zone unde salvatorii încă n-au ajuns
Bilanțul catastrofei cu care se confruntă Turcia și Siria crește de la o oră la alta. Aproape 16.000 de oameni au murit în cele două țări, după cutremurele devastatoare de luni.
În Turcia, bilanțul a crescut la cel puțin 12.873, a anunțat joi Agenția pentru Gestionarea Dezastrelor și Urgențelor (AFAD).
În Siria, numărul total al victimelor este de cel puțin 2.992. Aproximativ 1.262 de decese au fost înregistrate în părți ale țării controlate de guvern, potrivit presei de stat siriene. Agențiile de asistență au avertizat că bilanțul ar putea să crească semnificativ, în special în Siria, pe măsură ce echipele de căutare și salvare caută printre dărâmăturile a mii de clădiri prăbușite.
Potrivit oficialilor, zeci de mii de persoane au fost rănite în regiune.
A fost a treia noapte în care sute de mii de sinistrați s-au adăpostit în corturi, în mașini sau chiar printre ruine. Începe a patra zi de căutări disperate. Misiunile de salvare se transformă, din păcate, în unele de recuperare a trupurilor celor care au rămas prinse sub miile de clădiri prăbușite. Sunt încă zone afectate de cutremurele în care echipele de intervenție nu au ajuns. Oamenii sunt disperați și i-au reproșat președintelui Recep Erdogan, care a vizitat zonele afectate, că nu face nimic pentru ei.
În Turcia, oamenii sunt tot mai furioşi că legile în domeniul construcţiilor au fost aplicate deficitar, iar asta a dus la prăbuşirea atât de multor clădiri şi la un bilanţ atât de dramatic al victimelor, scrie BBC.
BBC a prezentat informații despre unele dintre clădirile construite recent care s-au prăbuşit în timpul cutremurului de luni cu magnitudine de 7,8, care a fost urmat de zeci de replici, unele foarte puternice. Astfel, una dintre clădirile din Malatya a fost finalizată chiar anul trecut, iar pe reţelele sociale au circulat capturi de ecran cu un anunţ care spunea că a fost “finalizată în conformitate cu cele mai recente reglementări privind cutremurele”. În text se preciza că toate materialele şi manopera folosite au fost “de primă clasă”.