Asistentele medicale din Marea Britanie sunt din nou grevă pentru a cere salarii mai mari, într-o mişcare protestatară fără precedent

Asistentele medicale din Marea Britanie au început miercuri o nouă grevă de două zile, pentru a cere salarii mai bune în condiţiile în care regatul se confruntă cu o inflaţie ridicată, într-o mişcare socială fără precedent în rândul acestei categorii profesionale, relatează AFP.

Noua grevă reflectă impasul în care se află negocierile dintre principalul sindicat al asistentelor medicale, Royal College of Nursing (RCN), şi guvernul conservator al lui Rishi Sunak, care refuză să accepte creşterile cerute de RCN.

Blocajul a determinat sindicatul să anunţe luni alte două zile de grevă, în februarie, care vor afecta mai multe spitale. “Facem acest lucru într-o încercare disperată de a-i vedea pe premier şi pe miniştri salvând Sistemul Naţional de Sănătate”, a declarat luni secretarul general al RCN, Pat Cullen, care a cerut guvernului să “rezolve” problema zecilor de mii de posturi vacante din spitale.

Guvernul, care doreşte să adopte o lege care să introducă un serviciu minim obligatoriu în anumite sectoare, denunţă neajunsurile pe care aceste greve le pot provoca populaţiei în plină iarnă. “Este inevitabil ca o grevă să nu aibă un impact asupra pacienţilor”, a declarat marţi secretarul pentru sănătate, Steve Barclay, precizând că precedenta grevă de două zile a asistentelor medicale, din decembrie, a dus la anularea a 30.000 de operaţii şi consultaţii.

Potrivit Confederaţiei NHS, care reprezintă spitalele, această nouă grevă ar putea duce la anularea a 4.500 de operaţii şi a 25.000 de programări. Preşedintele său, Matthew Taylor, a cerut guvernului “să facă tot ce poate pentru a pune capăt acestei dispute dăunătoare” pentru NHS.

“Nu credem că aceasta este calea corectă, continuăm să cerem sindicatelor să renunţe la pichetare şi să continue discuţiile”, a declarat un purtător de cuvânt al premierului Rishi Sunak, referindu-se la viitoarea grevă, cea din 1 februarie, a profesorilor, căreia i se va alătura o altă grevă, a lucrătorilor feroviari.

Greva asistentelor medicale este însă cea mai populară dintre toate celelalte care au zguduit Marea Britanie în ultimele luni, ţară ce se confruntă cu cea mai gravă criză socială din ultimele decenii din cauza unei inflaţii de peste 10%.

Potrivit unui sondaj publicat miercuri de Ipsos şi făcut pentru agenţia britanică PA, 57% dintre britanici consideră că guvernul este cel mai vinovat pentru durata grevei asistentelor medicale. 82% dintre cei chestionaţi simt simpatie pentru asistente şi 80% pentru şoferii de ambulanţă, o altă profesie din domeniul sănătăţii aflată în grevă în ultimele săptămâni. 90% dintre ei îşi exprimă, de asemenea, compasiunea pentru pacienţi, a căror îngrijire este perturbată şi mai mult de grevele dintr-un sistem de sănătate publică deja subminat de ani de zile de subfinanţare şi de pandemia de Covid-19.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *