Cât costă scandările pro-Putin. Turcii de la Fenerbahce, arşi la buzunare de UEFA

Fenerbahce a fost pedepsită de UEFA, după ce fanii săi au scandat numele preşedintelui rus Vladimir Putin în timpul meciului pierdut în luna iulie, în calificările pentru Liga Campionilor, cu Dinamo Kiev din Ucraina, relatează BBC Sport.

Clubul turc a fost amendat cu 50.000 de euro şi va fi obligată să joace cu stadionul parţial închis (cel puţin 5.000 de locuri) pentru următorul meci european.

UEFA a precizat că pedeapsa a fost pentru “aruncarea de obiecte şi transmiterea unui mesaj provocator de natură ofensivă, adică scandări ilicite”.

Dinamo Kiev a câştigat meciul de la Istanbul cu 2-1 la 27 iulie, după ce în prima manşă, disputată în Polonia, a remizat 0-0.

Mii de suporteri ai lui Fenerbahce s-au alăturat scandărilor după ce echipa lor a primit gol de la campioana Ucrainei, Dinamo Kiev.

Scandările par să fi fost declanşate după ce mijlocaşul lui Dinamo, Vitaliy Buyalskyi, a sărbătorit golul echipei sale imitând zborul unui vultur cu mâinile, gest pe care unii fani l-au considerat a fi un semn către marea rivală a lui Fenerbahce, Besiktas.

La momentul respectiv, Fenerbahce a declarat că acţiunile fanilor nu reprezentau în niciun fel clubul sau “poziţia sa corporatistă”.

“Reamintim încă o dată publicului poziţia noastră conform căreia sportul şi politica ar trebui să fie întotdeauna separate unul de celălalt”, se arăta într-o declaraţie.

Antrenorul principal al lui Dinamo, Mircea Lucescu, a declarat reporterilor după meci că sportul “nu poate accepta comportamentul fanilor”. “Nu mă aşteptam la astfel de scandări. Este păcat”, a adăugat el. Lucescu, fost manager al echipei naţionale a Turciei, a refuzat ulterior să participe la conferinţa de presă de după meci, în semn de protest faţă de acţiunile fanilor.

Ambasadorul ucrainean Vasyl Bodnar a declarat că incidentul l-a “întristat”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *