HOT

Cât de pregătite sunt aeroporturile din România pentru „Air Schengen”? Situația la zi prezentată de Ministerul Transporturilor

​România va adera la spațiul Schengen la nivelul frontierelor aeriene (Air Schengen) în luna martie din acest an, potrivit deciziei luate în decembrie anul trecut de Consiliul UE, dar unele aeroporturi, precum cel din Cluj-Napoca, au nevoie de modificări privind fluxurile de pasageri, iar altele (Tulcea sau Satu Mare) de finalizarea unor proiecte de investiții în primul trimestru din acest an, arată datele oficiale.

Consiliul UE a decis în data de 30 decembrie 2023 intrarea României și Bulgariei în Schengen cu frontierele aeriene și maritime, în timp ce principala miză – decizia de eliminare a controalelor la frontiera terestră – ar urma să fie luată în acest an.

Anticipând această decizie privind aderarea României în etape, un deputat PNL a solicitat în 11 decembrie 2023 Ministerului Transporturilor să precizeze care este stadiul pregătirii aeroporturilor din România pentru momentul eliminării controalelor la frontierele interne ale spațiului Schengen.

Răspunsurile oferite de Ministerul Transporturilor, în 28 decembrie 2023, cu două zile înainte de decizia Consiliului UE, arată că majoritatea aeroporturilor îndeplinesc cerințele Schengen, dar unele vor avea nevoie de modificări sau de finalizarea unor proiecte de investiții.

Ministerul Transporturilor a transmis o situație detaliată cu 16 aeroporturi dintre care majoritatea îndeplinesc cerințele Schengen, în timp ce altele necesită modificări privind fluxurile de pasageri ori finalizarea unor proiecte de investiții, astfel:

  1. Aeroportul din Cluj-Napoca îndeplinește cerințele Schengen, dar vor mai fi necesare unele modificări privind fluxurile de pasageri.
  2. Aeroportul din Constanța este conform cerințelor. În același timp, se află în derulare proiectul de investiții „dezvoltare terminal, turn de control și parcare”, estimat a se finaliza în 2024, asigurând în continuare conformarea cerințelor Schengen. Terminalul provizoriu utilizat în prezent, având în vedere lucrările în derulare pentru proiectul de investiții de mai sus, răspunde condițiilor Schengen și non-Schengen.
  3. Aeroportul din Iași îndeplinește cerințele Schengen, însă operarea pasagerilor pe terminalul existent la orele de vârf se va desfășura cu dificultate până la operaționalizarea noului terminal de pasageri T4. Stadiul de finalizare al acestui terminal este de 98%, se estimează a fi operaționalizat în primul trimestru al anului 2024 și se consideră a fi necesară o perioadă de maxim 4-6 luni pentru a fi adaptat cerințelor Schengen.
  4. Aeroportul din Satu Mare este conform cerințelor, având în derulare proiectul „Reabilitarea și modernizarea infrastructurii aeroportuare”, estimat a se finaliza în luna aprilie 2024.
  5. Aeroportul din Timișoara este conform cerințelor, iar fluxurile conforme de sosiri/plecări non-Schengen și fluxuri conforme de sosiri/plecări Schengen se pot realiza în termen de aproximativ 10 zile de la solicitarea de transformare a actualelor fluxuri domestic/internațional în fluxuri non Schengen / Schengen.
  6. Aeroportul din Tulcea va fi conform cerințelor după finalizarea implementării proiectului „modernizare și extindere terminal pasageri; modernizarea platformei de îmbarcare-debarcare și a căii de rulare Alfa (construite în 1973); construire platformă dedicată activităților de degrivare / antigivrare aeronave”, realizat în proporție de 90%. Termenul estimat pentru finalizarea acestui obiectiv, precum și pentru operaționalizare fluxuri Schengen / non-Schengen este 15 februarie 2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *