Ce spun tinerii artiști români din Londra despre chiria de 6.500 de lire a directoarei ICR: “Eu plătesc de 10 ori mai puțin și stau într-o zonă foarte bună”

Peste jumătate de milion de români sunt stabiliți oficial în Marea Britanie. Vestea că directoarea Institutului Cultural Român din Londra, actrița Catinca Maria Nistor, a refuzat un apartament gratuit chiar în sediul ICR și a închirat unul de 120 mp, cu 6.500 de lire, plătiți de Ministerul de Externe, a stârnit reacții în mediul cultural al românilor londonezi.

“Chiar și în contextul Londrei, chiria este uriașă pentru o cazare de bun simț, într-o locație apropiată de sediul ICR. Cu siguranță găsești o chirie decentă la 2.000-2.500 de lire. Bineînțeles că găsești apartamente și mai scumpe de 6.500 de lire, pentru că în Londra plătești foarte mult zona. Pentru standardele londoneze, când vine vorba de spațiul locativ, un apartament de 120 de mp este enorm. Să ai genul acesta de spațiu este realmente un lux.”, explică David, un dansator român stabilit în capitala Regatului Unit.

David, 30 de ani, locuiește în capitala Marii Britanii din 2018 și plătește o chirie de 900 de lire sterline pe lună. Cam în jurul acestei sume alocă pentru cazare și cunoscuții săi. 

David spune că nu este surprins de decizia Catincăi Maria Nistor de a refuza apartamentul din sediul ICR Londra, pentru care statul român nu plătește nimic. “Informația asta chiar nu mă uimește, nu credeam că lipsa de bun simț a Catincăi are vreo limită. Are un trecut plin de evenimente de acest gen. Cu toate astea, mi se pare incredibil de dezamăgitor, având în vedere că știu cât de limitat este ICR Londra în ce privește bugetele pentru proiecte și ajutorul financiar acordat artiștilor. Mi se pare alarmant că statul român plătește pentru un moft al unei persoane. E frustrant și dezamăgitor pentru artistul de rând”, mai spune dansatorul. 

“Îmi pare rău că ICR Londra și-a pătat atât de mult imaginea prin prezența Catincăi la conducere. Am o repulsie și să mai merg la orice eveniment organizat de ei, deși invită artiști foarte speciali. Simt că prezența mea acolo ar fi un act de trădare, ar valida decizia numirii Catincăi. E forma mea de protest”, conchide David.

Mihaela, 31 de ani, este actriță independentă și trăiește de patru ani în Londra, unul dintre orașele lumii cu cea mai intensă competiție pe locuri de muncă în cultură. “Eu plătesc 650 de lire sterline pe lună, deci de 10 ori mai puțin decât doamna Nistor. Dacă pun la socoteală și utilitățile, ajung pe la 750 de lire. Și stau într-o zonă bună a Londrei, aproape de Marble Arch”, spune tânăra.

Artista spune că, în general, prietenii și cunoștințele sale din Londra scot din buzunar în jur de 800-900 de lire sterline pentru cazare. Ajung pe la 1.200 doar cei care își doresc condiții mai bune și își permit.

“Eu știam povești despre incompetența și caracterul doamnei Nistor de la colegii mei din România și, sincer, nu mă miră atitudinea ei și faptul că a cerut așa ceva, dar m-a șocat totuși suma. Uman vorbind, pot înțelege de ce n-ar vrea să stea acolo, e normal să-ți dorești intimitate. Doar că mi se pare firesc ca dacă refuzi o locuință gratuită, să-ți plătești singură apartamentul. Să dea statul român atâția bani mi se pare total șocant și absurd. Și ce mi se pare incredibil este că, deși asta nu e prima neregulă în ce o privește pe șefa ICR și deși toată lumea știe, nimeni nu face nimic. Iar asta ne afectează direct pe noi, artiștii, care ne chinuim să strângem bani și să obținem finanțări pentru proiectele noastre. În timp ce statul dă 6.500 de lire pe o chirie. Chiar e incredibil”, a mai spus Mihaela. 

De când se află în Londra, tânăra actriță spune că a fost implicată într-un singur proiect sprijinit financiar de filiala ICR. Cu 500 de lire sterline. 

Regizorul de teatru Leo Băcică, stabilit de 11 ani în Londra, a declarat pentru Libertatea că i se pare o situație care trebuie privită prin raportul cu banii cheltuiți în programele culturale.

“Sunt oarecum amuzat. Până la urmă, faptul că directorul ICR Londra stă într-un apartament cu o chirie de 6.500 de lire n-ar fi neapărat cea mai mare problemă. Doar că raportat la bugetul instituției, e colosală suma. Dacă ICR Londra ar avea un buget de milioane de euro, atunci OK, poate e normal să plătești atâția bani și pe locuința directorului. Dar nu în condițiile în care chiria e mai mare decât bugetul instituției”, a spus Băcică, 41 de ani.

200.000 de lei este bugetul alocat de ICR filialei din Londra pentru proiectele culturale din 2022. În lire sterline, înseamnă 35.600. Comparativ, chiria directoarei pe un an mai mult decât dublă – 78.000 de lire.

Regizorul Leo Băcică plătește 1.000 de lire sterline, partea lui, pe apartamentul în care locuiește cu încă o persoană. “O chirie relativ mică”, spune el. “În medie, românii pe care îi cunosc eu în Londra plătesc 800 de lire sterline pe un studio. Un apartament cu două camere într-o zonă OK în Londra costă spre 2.000 de lire sterline”.

Leo Băcică este și manager al Barons Court Theatre, un mic teatru din vestul Londrei, iar din 2016 până recent a colaborat cu filiala ICR Londra pentru diverse proiecte.

“Profesional, ICR Londra m-a ajutat mult. Ultima dată am fost acolo în martie. Nu știu dacă are vreo legătură sau nu, dar de când a venit doamna Nistor nu-mi mai răspunde nimeni la telefon. Sunt și oameni care vor să-și facă treaba la ICR Londra. În ultimii patru-cinci ani, ICR Londra e într-un declin vizibil.

Doru Branea, care a fost director până în 2018, avea o echipă foarte solidă și foarte serioasă și făcea multe proiecte mari și interesante. Mi se pare că de la nivelul ăla, din 2018, a scăzut mult”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *