“Cea mai perturbatoare mobilizare din istoria NHS”. Medicii tineri din Marea Britanie intră în grevă generală

Mobilizare de proporții în Marea Britanie. Nemulțumiți de salariile care nu mai țin pasul cu inflația, mii de tineri medici intră, începând de marți, în grevă generală. În jur de 350.000 de pacienți ar putea să fie afectați.

Directorul medical al NHS Anglia, Stephen Powis, a numit greva drept cea mai perturbatoare mobilizare din istoria serviciului public de sănătate.

“Aceasta este cea mai perturbatoare mobilizare din istoria NHS (serviciul public de sănătate), iar grevele vor provoca o presiune imensă”, a declarat el.

Potrivit NHS Confederation, până la 350.000 de consultaţii ar putea fi amânate.

“Se va acorda prioritate îngrijirilor urgente şi critice, dar, din păcate, unor pacienţi li se vor reprograma consultaţia”, a adăugat Stephen Powis.

Medicii tineri au mai intrat în grevă trei zile luna trecută, afectând 175.000 de programări.

În Regatul Unit, stagiarii (‘junior doctors’) reprezintă aproximativ jumătate dintre medicii din spital, de la medici tineri abia ieşiţi de pe băncile facultăţii până la practicieni cu peste de opt ani de experienţă.

Greva va țin timp de patru zile și va pune o imensă presiune asupra unui serviciu de sănătate deja la limită, notează AFP. Acțiunea începe marţi dimineaţă, durează până sâmbătă dimineaţă și vine după weekendul lung de Paşte, cu mulţi angajaţi deja în vacanţă.

“Aceste greve vor avea un impact catastrofal asupra capacităţii NHS de a fi pe deplin operaţional”, a declarat luni pentru Sky News directorul NHS Confederation, Matthew Taylor.

“Nu are rost să ascundem că vor exista riscuri pentru pacienţi”, a adăugat el, cerându-le britanicilor să fie vigilenţi. “Încercaţi să evitaţi comportamentul riscant, deoarece NHS nu va putea oferi nivelul de îngrijire dorit”, a mai spus Taylor.

Sindicatul BMA care reprezintă stagiarii afirmă că aceşti medici au pierdut 26% din salariu, în termeni reali, din 2008, când a fost impusă o cură de austeritate serviciilor de sănătate.

Sindicatul cere o creştere a salariului cu 35%, ceea ce ministrul sănătăţii, Steve Barclay a apreciat ca fiind “nerealist”.

NHS trece printr-o criză profundă, slăbit de politicile de austeritate şi de consecinţele pandemiei. De la începutul anului s-au înmulţit acţiunile revendicative, atât în rândul asistentelor, cât şi al medicilor şi al personalului de pe ambulanţe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *