China trimite trupe în Rusia. Moscova organizează exerciţii militare comune cu ţările “prietene”

Trupele chineze se vor deplasa în Rusia pentru a lua parte la exerciţii militare comune conduse de ţara gazdă şi la care participă India, Belarus, Mongolia, Tadjikistan şi alte ţări, a declarat miercuri Ministerul chinez al Apărării.

Participarea Chinei la exerciţiile comune nu are “nicio legătură cu situaţia internaţională şi regională actuală”, a precizat ministerul într-un comunicat.

Luna trecută, Moscova a anunţat că intenţionează să organizeze exerciţiile “Vostok” în perioada 30 august – 5 septembrie, chiar dacă duce un război costisitor în Ucraina. Kremlinul a precizat atunci că vor participa unele forţe străine, fără a le numi, potrivit Reuters .

Ultimele exerciţii de acest gen au avut loc în 2018, când China a participat pentru prima dată.

Ministerul Apărării din China a declarat că participarea sa la exerciţii face parte dintr-un acord bilateral anual de cooperare în curs de desfăşurare cu Rusia.

“Scopul este de a aprofunda cooperarea practică şi prietenoasă cu armatele ţărilor participante, de a spori nivelul de colaborare strategică între părţile participante şi de a consolida capacitatea de a răspunde la diverse ameninţări la adresa securităţii”, se arată în comunicat.

Sub conducerea preşedintelui chinez Xi Jinping şi a omologului său rus Vladimir Putin, Beijingul şi Moscova au devenit din ce în ce mai apropiate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *