Ciobănescul belgian este cel mai inteligent câine din lume, potrivit unui studiu recent

Un studiu realizat de către cercetătorii de la Universitatea din Helsinki, Finlanda, spune că informațiile prezentate în cartea “The Intelligence of Dogs” sunt eronate și că cel mai inteligent câine este ciobănescul belgian Malinois și nu Border Collie.

Evaluarea inteligenței animalelor este o sarcină complicată, deoarece există diferite tipuri de inteligență, chiar și în ceea ce privește câinii. Oamenii de știință au testat 1.000 de câini din diferite rase cărora li s-au dat șapte sarcini cognitive și trei comportamentale. Testele au inclus capacitatea lor de a citi gesturile umane și teste fizice care implicau ocolirea în jurul unui gard transparent în formă de V pentru a avea acces la o recompensă alimentară.

Cercetătorii spun că majoritatea raselor au puncte forte și puncte slabe. De exemplu, Labrador Retriever este foarte bun la citirea gesturilor umane, dar nu atât de bun la abilitățile de rezolvare a problemelor de orientare. Unele rase, cum ar fi ciobănescul de Shetland, au obținut scoruri destul de egale la aproape toate testele.

Printre câinii participanți s-au numărat și reprezentanții rasei Border Collie, considerată până acum cea mai inteligentă din lume, care s-au descurcat bine la majoritatea testelor. Cu toate acestea, ei au fost depășiți cu nouă puncte de ciobănescul belgian, care a obținut 35 de puncte din 39 posibile în timpul testelor.

Trebuie menționat că animalele testate au avut vârste cuprinse între unu și opt ani, deoarece experții cred că trăsăturile cognitive ar putea să nu fie complet dezvoltate la câinii mai tineri, iar câinii mai în vârstă pot experimenta un declin cognitiv.

Ciobănescul belgian este o rasă utilizată pe scară largă în securitate. Afinitatea sa pentru adulmecarea și identificarea țintelor poate fi legată de abilitățile sale excepționale de rezolvare a problemelor.

Există patru subrase de ciobănesc belgian: Grünendal, Laekenois, Malinois și Tervuren, care sunt considerate rase separate în unele țări, dar Federația Chinologică Internațională îi consideră ca fiind o singură rasă. Cu toate acestea, cel mai popular dintre ei este Malinois. El este asemănător cu un ciobănesc german, fiind cel mai dur și cel mai muncitor dintre toți ciobăneștii belgieni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *