Coreea de Nord prezintă cel mai mare număr de rachete nucleare din istorie la o defilare nocturnă FOTO

Coreea de Nord şi-a prezentat capacităţile de producţie de rachete în timpul unei defilări militare organizate în cursul nopţii de miercuri spre joi, expunând mai multe rachete balistice intercontinentale.

Conducerea nord-coreeană a organizat mult-aşteptata paradă militară nocturnă de la Phenian pentru a marca cea de-a 75-a aniversare de la fondarea armatei sale, a indicat agenţia oficială de presă KCNA.

Preşedintele ţării Kim Jong Un a fost prezent la paradă alături de soţia sa Ri Sol Ju şi de fiica sa, Ju Ae, de zece ani, căreia i se atribuie un posibil viitor rol de lider în cadrul acestei dictaturi ereditare.

Alte imagini l-au arătat pe liderul nord-coreean, flancat de generalii săi, inspectând şi salutând soldaţii înarmaţi aranjaţi în dispozitiv, în timp ce trupe şi rachete mărşăluiau în fundal.

Rachetele ICBM au demonstrat “cea mai mare” capacitate de atac nuclear a Coreei de Nord, a transmis KCNA, adăugând că parada a inclus şi unităţi nucleare tactice.

Imaginile publicate de media de stat au arătat cel puţin zece Hwasong-17, cele mai mari rachete balistice intercontinentale ale Coreei de Nord, despre care există suspiciuni că ar avea raza de acţiune necesară pentru a lovi oriunde în lume cu un focos nuclear.

“Cumulat, au fost mai multe lansatoare de rachete balistice intercontinentale decât am văzut vreodată la o paradă nord-coreeană”, apreciază într-o postare pe Twitter expertul Ankit Panda, de la Carnegie Endowment for International Peace, cu sediul în SUA.

Dacă astfel de ICBM ar fi echipate cu focoase multiple, acest număr ar putea fi suficient pentru a satura sistemele de apărare antirachetă existente ale SUA.

Racheta de tipul Hwasong-17 a fost testată pentru prima dată anul trecut.

Coreea de Nord şi-a continuat dezvoltarea programului său de rachete balistice, lansând rachete tot mai mari şi mai avansate, în pofida rezoluţiilor şi sancţiunilor Consiliului de Securitate al ONU.

“De această dată, Kim Jong Un a lăsat ca forţele de rachete tactice şi cu rază lungă de acţiune ale Coreei de Nord să vorbească de la sine”, a declarat Leif-Eric Easley, profesor la Universitatea Ewha din Seul.

“Mesajul pe care Phenianul vrea să-l transmite pe plan internaţional, demonstrându-şi capacităţile de descurajare şi de coerciţie, va lua probabil forma unor teste cu rachete cu combustibil solid şi a detonării unui dispozitiv nuclear miniaturizat”, potrivit acestuia.

Rachetele Hwasong-17 au fost urmate de ceea ce unii analişti spun că ar putea fi un prototip sau o machetă a unui nou ICBM cu combustibil solid.

Rachetele balistice intercontinentale cu acest nou sistem de lansare arată diferit faţă de cele prezentate la o paradă din 2017, observă Panda.

Dezvoltarea acestui tip de rachetă balistică intercontinentală este unul dintre principalele obiective ale Phenianului, întrucât ar putea face mai dificilă detectarea şi distrugerea proiectilelor sale nucleare.

Analiştii apreciază că numărul şi tipul de armament dezvăluit în cursul acestei parade demonstrează un progres semnificativ, ceea ce ar putea reprezenta o provocare pentru SUA, notează AFP.

Expertul Ankit Panda spune că aceasta ar putea fi o problemă pentru Washington, deoarece sistemul american de apărare antirachetă este conceput pentru a combate o ameninţare nord-coreeană “limitată”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *