Creşteri majore pe segmentul produselor contrafăcute şi de contrabandă în România. Stop Contrabanda.ro: “De 5 ori mai multe ţigări de contrabandă capturate în zona de sud comparativ cu 2022”

Autorităţile române au capturat peste 90 de milioane de ţigarete de contrabandă în primele 9 luni ale anului 2023, aproape dublul volumului capturilor înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut. Valoarea totală a acestora pe piaţa neagră este de peste 15 milioane de euro, potrivit datelor centralizate pe www.stopcontrabanda.ro, singurul centralizator în timp real al capturilor de ţigarete de contrabandă din România. BAT lansează o nouă campanie de informare privind cadrul legislativ şi riscurile contrabandei şi contrafacerii, în parteneriat cu Poliţia de Frontieră Română şi Autoritatea Vamală Română.

Traficul cu produse contrafăcute s-a triplat în primele şase luni ale anului 2023, potrivit Analizei activităţii Poliţiei de Frontieră Române pe semestrul I al anului 2023. Produsele cel mai frecvent contrafăcute se numără ţigaretele, articolele vestimentare şi de încălţăminte sau produsele cosmetice. Fiecare vânzare a unui produs contrafăcut generează pierderi la bugetul de stat şi un pericol real la adresa siguranţei consumatorilor.

BAT demarează şi în acest an o nouă campanie de informare cu privire la cadrul legal şi riscurile contrabandei şi contrafacerii la adresa siguranţei individuale şi a comunităţilor. Începând cu 21 septembrie, toate punctele de frontieră şi vamale vor oferi materiale informative privind cantităţile de ţigarete cu care se poate călători în spaţiul UE şi non-UE, sancţiunile aplicabile pentru contrabandă şi contrafacere, precum şi elemente de identificare a produselor ilegale şi contrafăcute. Campania se derulează în parteneriat cu Poliţia de Frontieră Română şi Autoritatea Vamală Română.

“În contextul în care datele la zi ale anului curent indică o sporire alarmantă a activităţii infracţionale şi diversificarea metodelor de introducere pe piaţă a produselor de contrabandă şi contrafăcute, siguranţa consumatorilor, frânarea fenomenelor reţelelor infracţionale şi asigurarea sustenabilităţii veniturilor la bugetul de stat trebuie să se regăsească cu prioritate pe agenda publică a ţării. Credem cu tărie într-o informare continuă şi corectă asupra riscurilor contrabandei şi contrafacerii şi continuăm să susţinem eforturile autorităţilor în combaterea acestui fenomen cu implicaţii severe asupra dezvoltării economice şi a siguranţei comunităţilor”, declară Ileana Dumitru, director juridic şi relaţii publice, Aria Europa de Sud – Est din cadrul BAT .

Pe fondul eforturilor intense de combatere a activităţilor ilicite la graniţă, BAT, cel mai mare jucător de pe piaţa tutunului din România, a plătit anul trecut o contribuţie totală de 10,5 miliarde lei (2,1 miliarde euro) în accize şi taxe la bugetul de stat. Această sumă se adaugă la cele 24 miliarde de euro contribuţie directă a BAT la bugetul de stat în primii 25 de ani de activitate pe piaţa locală.

“Acţiunile de amploare derulate pentru combaterea contrabandei se reflectă în datele consemnate în primele opt luni ale anului în curs, înregistrând rezultate foarte bune care constau în capturi semnificative de ţigarete şi destructurarea de reţele de crimă organizată. În perioada ianuarie – august au fost reţinute în vederea confiscării, 3,4 milioane pachete de ţigări cu o valoare de 62,7 milioane lei şi peste 27 de tone tutun vrac şi pentru narghilea. Eforturile în vederea reducerii fenomenului traficului ilegal vor continua la fel de susţinut, în colaborare cu toate instituţiile statului cu competenţe în combaterea contrabandei, precum şi cu partenerii din industria de profil”, a declarat inspectorul general al Poliţiei de Frontieră, chestor de poliţie Victor-Ştefan Ivașcu.

Autoritatea Vamală Română şi BAT au reînnoit în data de 08 septembrie 2022 Protocolul de colaborare semnat în 2014, fiind stabilit un cadru general pentru intensificarea eforturilor comune de a preveni şi combate contrabanda cu produse din tutun, fabricarea, comerţul şi distribuţia ilegală a produselor din tutun contrafăcute, precum şi pentru stabilirea modalităţilor de colaborare şi a schimbului de informaţii şi asistenţă.

Experienţa operativă ne-a arătat că traficul ilicit cu produse accizabile este un fenomen ce poate fi combătut eficient prin colaborare şi parteneriat, iar Autoritatea Vamală Română derulează permanent acţiuni specifice de combatere a traficului ilegal cu ţigarete şi produse din tutun, prin mijloacele avute la dispoziţie, inclusiv prin colaborarea cu instituţiile şi autorităţile de aplicare a legii şi cu autorităţile internaţionale de profil ( OLAF, EUROPOL, SELEC, Organizaţia Mondială a Vămilor).

Traficul ilicit cu ţigarete şi produse din tutun este un femonen global, complex şi constituie o ameninţare permanentă pentru concurenţialitatea pieţei legale, interne şi europene, de natură să afecteze substanţial bugetul de stat consolidat al fiecărui stat membru, interesele financiare ale Uniunii Europene şi, în egală măsură, comerţul ilicit cu ţigarete. Traficul ilicit cauzează pierderi financiare importante, care se datorează neachitării taxelor vamale, precum şi a altor taxe, inclusiv taxa pe valoarea adăugată (TVA) şi accize.

Cele mai mari 3 capturi de ţigarete de contrabandă au fost înregistrate anul acesta în judeţele Arad, Giurgiu şi Vâlcea, volumele reţinute în aceste judeţe reprezentând peste 70% din totalul capturilor în primele 9 luni ale lui 2023.

Autorităţile au destructurat anul acesta şi grupări majore care activau în domeniul contrafacerii de produse din tutun, în special în zonele de sud ale ţării. La jumătatea anului, în urma unor percheziţii în judeţele Ilfov, Călăraşi şi Dolj, autorităţile au descoperit grupări care au organizat şi introdus pe teritoriul României 64 de transporturi ce au avut ca obiect aproape 330 tone de tutun neprelucrat, în scopul prelucrării acestuia în diferite unităţi clandestine. În luna august, de asemenea, au fost descoperite două instalaţii de procesare clandestină a tutunului şi peste 2.000 de kilograme de tutun, dintre care aproximativ 600 de kilograme era deja prelucrat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *