Cum răspunde Administrația Prezidențială acuzațiilor că președintele Iohannis a folosit un avion privat la vizita din Japonia

Administrația Prezidențială răspunde acuzațiilor din spațiul public după ce Klaus Iohannis și soția sa, Carmen, au folosit un avion privit pentru vizita oficială din Asia.

Potrivit instituției, problemele au început din 2010 de când România nu a mai avut un avion prezidențial la dispoziție.

“La vremea aceea Tarom a decis să nu mai ”păstreze” aeronave pentru zborurile demintarilor și au decis să le bage în uz normal, pentru zboruri de linie.
Încă din 2015 a apărut discuție în CSAT despre cum vor fi realizate deplasările președintelui. Administrația Prezidențială a trimis un memorandum pentru a începe demersurile de achiziționare a unei aeronave, dar discuțiile nu au mai continuat.
Costurile privind deplasarea sunt secrete”, se precizează în răspunsul Administrației Prezidențială.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri despre achiziţia unei aeronave oficiale, după relatările potrivit cărora Klaus Iohannis a mers cu o aeronavă privată în vizita oficială din Japonia, că el crede că şi statul român e necesar să aibă aşa ceva. ”Îmi asum ceea ce spun, chiar dacă îmi voi atrage critici”, a mai spus Grindeanu.

Boarding Pass, site specializat în ştiri din domeniul aviaţiei, a relatat că preşedintele Iohannis a mers în Japonia cu un avion privat care a plecat de la Bucureşti şi a făcut o escală la Sibiu, precum şi o oprire pentru realimentare în Baku (Azerbaidjan).

Preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu a declarat, miercuri la Parlament, că el crede că un stat de mărimea, de pretenţiile şi de poziţia României în interiorul UE şi NATO merită să aibă o aeronavă prezidenţială, în urma informaţiilor apărute privind deplasarea şefului statului, Klaus Iohannis, în vizita oficială efectuată în Japonia, cu o aeronavă privată. „Aşa consider eu, că a venit momentul să luăm şi această decizie”, a mai afirmat liderul PSD.

De asemenea, preşedinta interimară a Senatului Alina Gorghiu a declarat, miercuri într-o intervenţie, despre deplasarea în vizita oficială în Japonia a preşedintelui Klaus Iohannis cu o aeronavă privată, că niciun preşedinte de stat, într-o vizită oficială nu merge cu avion de linie în Japonia.

„Este o notă populistă care cred eu că nu se justifică atunci când vorbim de o vizită atât de importantă”, a mai spus ea şi a adăugat că este nepermis ca România în anul 2023 să nu aibă la dispoziţia preşedintelui statului, a premierului, a statului român, o aeronavă oficială.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *