De ce este piața porcului “de țară” aproape blocată. “Dacă săptămâna asta nu-i dau, rămân cu ei în coteț”
Cu cât se apropie Crăciunul, cu atât cei care nu s-au hotărât de unde să cumpere carnea de porc se simt mai presați să ia o decizie. Crescătorii țin la preț, însă cu riscul să nu-și mai poată vinde animalele.
“Carnea porcului de țară e altceva”, recunosc cei care caută în fiecare zi anunțuri, cu speranța că prețurile au mai scăzut. Pe Internet, în Oltenia, se afișează prețuri între 14 și 18 lei/kg “în viu”, iar pentru porcul tăiat se cere chiar și 25 lei/kg, în condițiile în care din hipermarket poți cumpăra pulpă de porc și cu 16 lei/kg.
“15 lei/kg este un preț care va mulțumi pe toată lumea. Cer 18 lei, dar nu vor vinde, pentru că nu mai are lumea bani. De acord, e altceva, cine a mâncat porc de țară face imediat diferența, dar când te uiți în portofel și vezi că nu sunt bani… Prețul este același de anul trecut, când furajele au fost mai scumpe, așa că cine nu vinde acum, săptămâna asta, va rămâne cu el în coteț, dacă așteaptă să crească prețul. Nu va mai crește”, spune un crescător de porci din județul Olt.
Pentru porcii care depășesc 150 de kilograme, prețul scade și până la 12 lei/kg, din același considerent: nu mai sunt cumpărători dispuși să plătească echivalentul unui salariu sau chiar mai mult pentru o astfel de achiziție.
“Se vinde și jumătate de porc, au început să vândă și sfert de porc. Ce să vă mai spun, îl cântăresc, îl cumpără în viu, dar îl iau tăiat de la producător, pregătitul, tranșatul, intră în preț acum. Nu mai cumpără pentru tradiție, în câțiva ani nu va mai fi nimic, nu se mai taie porc în curte”, mai spune crescătorul.
Dacă până de curând prețurile erau “la liber” în mediul online, din ce în ce mai mulți crescători care anunță că au porci de vânzare aleg să transmită în privat astfel de informații.
Mai mare pare să fie interesul pentru porcii de îngrășat, oamenii fiind preocupați să înlocuiască în coteț porcul sacrificat. Prețul în acest caz variază în funcție de greutate, de cât de bine sunt întreținuți, dar și de rasă, recomandările celor care au achiziționat fiind de asemenea importante.
Medicii veterinari avertizează să nu uităm de examenul trichineloscopic, cel care ne poate salva viața în cazul nefericit în care porcul ar fi infectat cu trichinella spiralis, prețul acestei analize fiind de aproximativ 30 de lei.