DNSC: Atacuri de tip phishing în numele Transelectrica. Consumatorii, ameninţaţi cu deconectarea

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) atrage atenţia asupra unui nou val de atacuri de tip phishing, în care este folosit numele Transelectrica.

Potrivit DNSC, atacurile sunt propagate prin intermediul SMS-urilor către utilizatori din România. Campania foloseşte numele Transelectrica şi scenariul deconectării serviciilor pentru neplată.

Odată ce potenţiala victimă accesează link-ul din curiozitate, este redirecţionată către un site de phishing care cere şi colectează date personale şi de card, acestea ajungând în posesia atacatorilor, susţin specialiştii.

“Deşi conţine elemente de identitate vizuală corespondente Transelectrica, este evident că nu ne aflăm pe un canal de comunicare oficial pentru respectiva companie, dacă citim numele de domeniu al site-ului pe care suntem trimişi (ithmeony[.]space)!”, arată DNSC.

Reprezentanţii Directoratului spun că textul mesajului este unul care nu respectă în totalitate rigorile limbii române, semn că ar fi fost tradus automat din altă limbă, fără a fi adaptat.

“Verificaţi mereu sursa mesajelor, înainte de a face o acţiune care v-ar putea pune în pericol datele. Atunci când nu sunteţi siguri că ar fi trebuit să primiţi un mesaj, verificaţi transmiterea lui de către expeditor pe canalele de comunicare alternative. Evitaţi accesarea de link-uri din astfel de surse necunoscute sau dubioase şi verificaţi-le cu o soluţie de securitate, atunci când aveţi dubii. Nu furnizaţi date personale, date de autentificare sau date financiare la cerere, în urma accesării unor astfel de link-uri. Dacă aţi furnizat din neatenţie date de card, este important să anunţaţi imediat banca. Dacă vi s-au furat bani din cont, depuneţi o plângere la Poliţie (online sau la cea mai apropiată secţie)”, recomandă specialiştii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *