Dovada că marea problemă și vulnerabilitate a Schengen este Ungaria, nu România
Austria a motivat refuzul de a accepta România în spațiul Schengen de problema migranților. Chiar dacă Austria acuză România, în realitate marea vulnerabilitate a spațiului Schengen este Ungaria, iar asta o dovedește cea mai recentă acțiune a Slovaciei.
Slovacia va trimite la graniţă efective de până la 500 de soldaţi, pentru a ajuta poliţia să controleze un flux tot mai mare de migranţi care traversează graniţa dinspre Ungaria, a declarat miercuri premierul Ludovit Odor, relatează Reuters.
Slovacia a înregistrat o creştere a numărului de migranţi, majoritatea din Siria, care trec în Uniunea Europeană pe la graniţa dintre Ungaria şi Serbia şi se îndreaptă spre ţările mai bogate, în principal Germania.
Creşterea numărului de migranţi înainte de lunile mai reci de toamnă şi iarnă coincide cu alegerile planificate pentru 30 septembrie în Slovacia şi atrage atenţia politicienilor, în timp ce oraşele mici de la graniţa sudică văd tot mai mulţi refugiaţi care se odihnesc sau înnoptează în parcurile şi terenurile lor de sport.
Odor a declarat că este imposibil să facă graniţa cu Ungaria impenetrabilă, dar armata va ajuta poliţia să înregistreze migranţii şi, de asemenea, va patrula prin oraşele din zona de frontieră.
“Aş dori să asigur cetăţenii că vorbim în continuare despre o migraţie de tranzit”, a subliniat Odor după o şedinţă de guvern.
Ministerul de Interne a declarat marţi că numărul imigranţilor ilegali reţinuţi a crescut de nouă ori, ajungând la peste 27.000 până acum în acest an.
De asemenea, guvernul a propus încetarea practicii de a emite formulare de înregistrare pentru migranţi, lucru pe care alte ţări de pe ruta balcanică nu îl fac şi despre care guvernul a spus că este un factor de atracţie pentru migranţi, deşi aproape toţi îşi continuă călătoria spre Europa de Vest.
Guvernul va îmbunătăţi şi aprovizionarea cu alimente, precum şi igiena în locurile în care migranţii aşteaptă să fie înregistraţi, au declarat miercuri oficialii, după ce au fost plângeri în acest sens din locuri precum o fostă fabrică de cherestea din oraşul Velky Krtis, situat în sudul ţării, unde erau cazaţi miercuri dimineaţa aproximativ 750 de migranţi.
Guvernul de la Bratislava a anunţat că a început să ducă oamenii cu autobuzele în alte locuri pentru a distribui povara asupra departamentelor de poliţie şi pentru a accelera procesul de înregistrare.