După angajaţii din Educaţie, şi cei din Sănătate ameninţă cu acţiuni de protest

Federaţia “Solidaritatea Sanitară” anunţă, miercuri, declanşarea acţiunilor de protest, primul pas fiind miting în 8 iunie, urmând ca până la 1 iulie să fie strânse semnături pentru declanşarea grevei generale.

Consiliul de Coordonare al Federaţiei “Solidaritatea Sanitară” a decis declanşarea acţiunilor de protest.

Astfel, s-a decis demararea strângerii semnăturilor pentru declanşarea grevei generale a lucrătorilor din sănătate şi demisia în masă din contractele de gărzi a medicilor membri în “Solidaritatea Sanitară” începând cu data de 1 iulie 2023.

Sindicaliştii spun că va fi organizat un miting şi un marş al membrilor “Solidaritatea Sanitară” în data de 8 iunie astfel: Miting în Piaţa Victoriei între orele 11:00-12:00, Marş între Piaţa Victoriei şi Piaţa Revoluţiei între orele 12:00-12:30; Miting Piaţa Revoluţiei între orele 12:30-13:00; Marş Piaţa Revoluţiei – Piaţa Constituţiei între orele 13:00 -13:30; Miting Piaţa Constituţiei între orele 13-30-14:30.

Federaţia “Solidaritatea Sanitară” solicită acceptarea propunerilor aduse la Contractul colectiv de muncă la nivel de sector, rămase în divergenţă şi încheierea acestui contact colectiv de muncă. Acestea includ asigurarea condiţiilor de muncă decente. Se cere aplicarea proiectului de lege a salarizării stabilit cu Ministerul Sănătăţii, acesta asigurând reaşezarea în grila de salarizare a tuturor angajaţilor din sectorul public de sănătate, începând cu asistentele medicale; posibilitatea unei creşteri efective şi relevante a veniturilor angajaţilor din sănătate (aceste creşteri salariale înseamnă de facto creşterea puterii de cumpărare a tuturor lucrătorilor din sănătate).

Se mai cere aplicarea principiilor prevăzute atât de legea în vigoare cât şi de proiectul de lege a salarizării: raportarea sporurilor pentru condiţiile de muncă la salariile de bază pentru personalul auxiliar sanitar (infirmiere, îngrijitoare, brancardieri), TESA şi muncitori sanitari; raportarea sporurilor de tură şi pentru lucrul în zilele libere legale la salariile de bază în plată pentru toate categoriile de personal şi plata gărzilor medicilor cu tariful orar al normei de bază.

Alte revendicări sunt: actualizarea valorii indemnizaţiei de hrană luând ca referinţă salariul minim în plată şi scoaterea ei din calculul limitei aplicabile sporurilor; deblocarea posturilor în sistemul public de sănătate şi creşterea ponderii a cheltuielilor pentru sănătate în PIB la nivelul mediei UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *