Franţa trimite în România blindate şi tancuri Leclerc

Franţa îşi va consolida prezenţa militară în cadrul NATO în România, unde va trimite în săptămânile următoare o companie “de vehicule blindate de infanterie” şi un escadron de tancuri Leclerc, a anunţat marţi ministrul francez al forţelor armate (ministrul apărării), Sébastien Lecornu, relatează AFP şi Reuters.

Această decizie a preşedintelui Emmanuel Macron de a ne “spori postura defensivă pe flancul de est al Europei” a fost luată “ţinând cont de situaţia pe flancul oriental al NATO” şi “de violenţa luptelor în Ucraina”, a explicat ministrul francez la o audiere parlamentară.

Conform unei surse militare citate de AFP, Franţa se pregăteşte să-şi dubleze în luna noiembrie efectivele în cadrul grupului de luptă al NATO în România, iar desfăşurarea de echipamente anunţată de ministrul Lecornu ar consta într-o duzină de vehicule de luptă ale infanteriei (VBCI) şi o duzină de tancuri Leclerc.

Franţa conduce grupul de luptă al NATO în România, care numără în prezent 350 de soldaţi francezi, plus soldaţi belgieni şi olandezi, mai notează sursele citate.

“Vom continua de asemenea să ne consolidăm postura defensivă în Lituania”, prin suplimentarea numărului avioanelor de vânătoare Rafale desfăşurate pentru misiunile de poliţie aeriană, precum “şi în Estonia, unde o companie de infanterie uşoară consolidată va fi desfăşurată” în 2023 şi va fi echipată cu vehicule Griffon, ceea ce înseamnă aproximativ o sută de militari suplimentari, a adăugat ministrul francez.

“Salut decizia Președintelui Emmanuel Macron de a consolida prezența militară franceză în România, prin trimiterea unei companii de vehicule blindate și a unui escadron de tancuri Leclerc. Un gest important pentru Flancul Estic al NATO, semn al solidarității Aliate”, a scris președintele Klaus Iohannis pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *