Germania va oferi Ucrainei un ajutor militar de peste 1 miliard de euro.
Guvernul german a anunţat că intenţionează să deblocheze un ajutor militar de peste un miliard de euro pentru Ucraina, în contextul în care Kievul se plânge că nu primeşte armament greu de la Berlin.
Fondurile vor figura într-un buget suplimentar pentru acest an.
În total, ţinând cont de toate ţările, Berlinul a decis să îşi majoreze ajutorul internaţional în sectorul apărării “la două miliarde de euro”, “cea mai mare parte fiind prevăzută sub formă de ajutor militar în favoarea Ucrainei”, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a guvernului.
Acest pachet de două miliarde de euro “va merge în principal către Ucraina”, a confirmat pe Twitter ministrul de Finanţe, Christian Lindner.
Fondurile trebuie să fie folosite de Ucraina pentru a finanţa în principal achiziţii de echipamente militare.
Măsura vine în urma criticilor tot mai numeroase din partea Ucrainei şi a unor parteneri europeni, precum Polonia şi statele baltice, privind aparenţa lipsei de sprijin în materie de armament pentru Kiev.
La începutul săptămânii, Kievul a respins o vizită propusă de preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, un fost ministru de Externe care a recunoscut recent “erorile” unei poziţii prea conciliante faţă de Moscova în trecut.
În schimb, preşedinţia ucraineană a declarat că doreşte să-l primească la Kiev pe cancelarul Olaf Scholz, dar acesta a precizat că nu are planuri pentru o vizită în curând.
Disputa a avut loc în contextul în care Scholz s-a confruntat cu presiuni pentru a-şi intensifica sprijinul pentru Ucraina.
El a fost criticat acasă pentru ezitarea sa în ceea ce priveşte trimiterea de armament greu în Ucraina, în ciuda întoarcerii sale dramatice privind politica de apărare a Germaniei, provocată de invazia Rusiei.
În urma vizitelor la Kiev ale mai multor alţi lideri mondiali, printre care premierul britanic Boris Johnson şi şefa UE Ursula von der Leyen, criticii au întrebat de ce Scholz însuşi nu a făcut această călătorie.
Ambasadorul Ucrainei în Germania, Andrii Melnik, a declarat că o deplasare a lui Scholz la Kiev ar trimite un “semnal puternic”, în timp ce CDU, partid de opoziţie, l-a îndemnat să “îşi facă o idee despre situaţia de pe teren”.
Chiar şi un membru al coaliţiei de guvernare a lui Scholz, Marie-Agnes Strack-Zimmermann, din partea liberalului FDP, a sugerat luni, într-un interviu acordat cotidianului de afaceri Handelsblatt, că Scholz ar trebui “să înceapă să îşi folosească puterea de conducere şi leadership”.