Guvernul pregătește prima reformă în domeniul jocurilor de noroc. Ce schimbări sunt urmărite
Ordonanța de Urgență pregătită de Guvern prevede nu doar măriri de taxe, ci urmărește să aducă și predictibilitate, precum și să întărească semnificativ cadrul legal pentru operatorii din industria jocurilor de noroc din România.
Potrivit Fanatik, Guvernul se pregătește să emită, în octombrie, un OUG prin care intenționează să mărească semnificativ taxele, dar aduce și reglementări importante, foarte necesare în domeniu, precum interzicerea operării prin firme aflate în offshore-uri, constituirea unui fond financiar uriaș pentru tratarea dependenților de jocuri de noroc, prevenire și educație, instituirea unor garanții solide vizând respectarea obligațiilor legale de către operatorii de jocuri, dar și implementarea unor noi reguli pentru organizatori.
Aceste reguli ar fi urmări să facă industria mai responsabilă, astfel încât probleme de fond, precum accesul prea ușor în sălile de joc și dependența să poată fi rezolvate într-o manieră cât mai eficientă.
Conform sursei citate, Guvernul își propune prin noua ordonanță să ia trei tipuri de măsuri care să ajute la supraviețuirea acesteia, nu să îi creeze probleme.
Prin noua ordonanță, capitalul se transferă în mod obligatoriu în România. „Bineînțeles, există o serie de operatori, care au fost obișnuiți să își conducă afacerile la limita legii, în „zona gri”, și care, în această nouă ordine, dacă Ordonanța va fi aprobată, cel mai probabil vor fi nevoiți să facă schimbări semnificative pentru a rezista pe piață și a se conforma cu aceste reglementări mult mai drastice, în egală măsură cu toți operatorii respectabili din industrie”, notează sursa citată.
Printre măsurile vizate sunt:
- introducerea obligativității înmatriculării în România a operatorilor de jocuri de noroc ce operează jocuri de noroc la distanță;
- impunerea unei cote unice privind taxa de autorizare pentru operatorii de jocuri de noroc ce operează în retail pariuri în cotă fixă, respectiv operatorii de jocuri de noroc ce operează jocuri de noroc la distanță;
- creșterea taxei de autorizare aplicabilă sloturilor;
- creșterea taxelor de licență, cât și a celor de autorizare;
- interzicerea aparatelor de joc cu risc limitat.
De asemenea, ar urma să fie interzise licențele temporare și să fie introdusă taxarea lunară. 40 de milioane de euro ar urma să fie folosiți pentru promovarea jocului responsabil și eliminarea adicției față de aceste jocuri.
Astfel, ar urma să fie introduse măsuri pentru:
- creșterea substanțială a taxelor ce trebuie achitate pentru promovarea jocului responsabil;
- introducerea obligației de a fi ținut un Registru Național la nivelul ONJN, privind persoanele autoexcluse și indezirabile;
- interzicerea comercializării si consumului de băuturi alcoolice în locațiile pentru jocuri de noroc, aspect cumulat cu interzicerea asocierilor în participațiune între firme care sunt licențiate pentru a desfășura activitate privind jocurile de noroc și, respectiv, baruri sau locații comerciale.
Nu în ultimul rând, „Guvernul propune, în premieră națională, crearea și asigurarea unui fond gigant pentru tratarea și combaterea dependenței de jocuri de noroc, având posibilitatea de a implementa programe de prevenție, de ajutor, educative și sociale. Mai mult, Guvernul încearcă să rezolve și problema vizibilității excesive a fenomenului, pe alocuri agresivă, prin aplicarea unor măsuri fiscale și organizatorice ce nu vor mai permite operatorilor să deschidă câte o sală de jocuri la fiecare colț de stradă, fapt care agresează percepția cetățeanului de rând și instituțiilor statului”.
Conform sursei citate, Asociația Organizatorilor de Jocuri de Noroc la Distanță contestă majoritatea prevederilor din Ordonanța pregătită de Guvern, în principal, mărirea taxelor și obligativitatea mutării societăților în România, implicit colectarea impozitelor în România fiind de părere că adoptarea acestora va duce „restricționarea (până la închidere chiar) a industriei jocurilor de noroc online”.