Hidrogen din România: şansa Galaţiul de a deveni hydrogen valley

Până la jumătatea acestui an, România ar putea avea prima strategie privind dezvoltarea producţiei de hidrogen pe plan local, scrie Ziarul Financiar.

Deşi încă un domeniu de nişă, sunt zone cu un potenţial bun de dezvoltare, aşa cum este Dobrogea, dar şi consumatori industriali dispuşi să investească în hidrogen pe calea decarbonizării. Primii paşi trebuie făcuţi de acum pentru că altfel există riscul ca România să mai piardă un tren de dezvoltare, încă unul.

“România are un potenţial extraordinar de a deveni producător de hidrogen şi este esenţial să colaborăm cu guvernul şi cu alţi parteneri strategici pentru a susţine producţia de hidrogen la scară industrială. Resursele de gaz ale României pot fi folosite şi pentru producţia de hidrogen, România are toate elementele pentru a deveni un hub de energie din hidrogen”, a spus Ajay Aggarwal, preşedinte al Liberty Steel Group Europa şi preşedinte al Consiliului de Administraţie, Liberty Galaţi, în conferinţa ZF Power Summit 2023.

Liberty Galaţi este cel mai mare producător de oţel din România şi este implicat într-un proiect masiv de decarbonizare, obiectivul fiind ca la nivelul anului 2030 producţia să fie realizată fără emisii de carbon. Provocarea majoră privind trecerea la Green Steel este că tranziţia vine cu creşterea de cinci ori a consumului de energie necesar pentru realizarea producţiei în contextul în care Liberty Galaţi este oricum al doilea cel mai mare consumator de energie din ţară. Planul de decarbonizare prevede investiţii în zona de energie verde, dar şi parteneriate pentru a asigura cât mi mult din energia necesară funcţionării combinatului.

“Principala provocare în producţia de hidrogen este transportul acestuia, de aceea hidrogenul trebuie produs acolo unde este folosit. Judeţul Galaţi ar putea deveni un adevărat hydrogen valley, avem industrie siderurgică, avem oraşul, avem portul şi alte industrii. Este un avantaj imens să dezvoltăm hidrogen aici. Grupul nostru investeşte deja, credem că şi România ar trebui să investească în hidrogen”, a mai spus Ajay Aggarwal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *