În unele zone din Sydney se mai poate circula doar cu barca. Australia declară stare de dezastru natural, 50.000 de oameni evacuați

Australia a declarat stare de dezastru natural după ce inundaţii grave au afectat statul New South Wales, de pe coasta de est a ţării. În Sydney a a plouat în 4 zile cât în opt luni. Autorităţile au emis ordine de evacuare pentru circa 50.000 de locuitori.

Declararea stării de dezastru va permite trimiterea rapidă a fondurilor de urgenţă către zonele afectate.

Zona metropolitană Sydney, în special, s-a confruntat cu ploi torenţiale puternice începând de vineri. Potrivit BBC, în unele zone din Sydney a plouat în patru zile cât în opt luni.

Drumurile au fost blocate, aproximativ 20.000 de case au rămas fără curent electric şi zone întregi se aflau sub apă.

Inundațiile pe scară largă în toată Australia au ucis peste 20 de persoane în acest an, multe în New South Wales (NSW).

Peste 100 de ordine de evacuare au fost emise în Greater Sydney pentru situația de urgență actuală. Oamenii din alte 50 de zone au fost avertizați să se pregătească să plece, deoarece mai multe râuri majore se inundă. Vremea severă lovește și regiunile Hunter și Illawarra din apropiere.

Autorităţile emiseseră ordine de evacuare pentru circa 50.000 de locuitori până marţi dimineaţa, iar sute de persoane solicitaseră asistenţă de urgenţă pe perioada nopţii, a relatat postul australian de televiziune ABC.

Un puternic curent de joasă presiune între coasta de est a Australiei şi Insula de Nord a Noii Zeelande împinge umezeala şi valurile către New South Wales şi provoacă ploi torenţiale. Unele dintre zonele afectate erau încă în curs de recuperare după inundaţiile istorice din februarie şi martie.

Fenomenele meteorologice extreme afectează de mult timp Australia, fiind doar exacerbate de schimbările climatice din ultimii ani. La jumătatea lunii ianuarie, spre exemplu, mari părţi ale Australiei sufereau de pe urma caniculei, cu temperaturi de peste 50 de grade Celsius înregistrate în vestul ţării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *