Joe Biden vrea să oprească exploatarea uraniului în zona Marelui Canion într-o zonă căreia urmează să-i acorde statutul de “Monument Naţional”, o măsură cerută de mult timp de triburi indiene

Preşedintele american Joe Biden urmează să oprească, marţi, exploatarea uraniului într-o zonă vastă, în jurul Marelui Canion, primul său anunţ în cursul unei deplasări în Vestul Statelor Unite menită să-i convingă pe americani – deloc entuziasmaţi – de beneficiul politicii sale în lupta împotriva modificărilor climatice, relatează AFP.

Această zonă – care va avea statutul de “Monument Naţional” – urmează să aibă su suprafaţă de peste 40.000 de hectare, a anunţat, la bordul avionului cu care Joe Biden venea în Arizona, un consilier în lupta împotriva încălzirii globale al preşedintelui american, Ali Zaidi.

Triburi indiene locale cer de mult timp această decizie care să oprească activitatea minieră în jurul Marelui Canion, o adevărată minune naturală.

Acest statut interzice lansarea unor noi proiecte de de extracţie de uraniu în acest sit – fără să se atingă de drepturile de exploatre existente, a precizat Ali Zaidi.

Înfiinţarea acestei noi zone protejate reprezintă un omagiu adus “istoriei vibrante” a acestor triburi şi totdată protecţia unui “ecosistem incredibil de de important” în zona fluviului Colorado.

Joe Biden a ales să facă acest anunţ în statul Arizona, în care temperaturile ating 50°C de mai multe săptămâni şi unde debitul deosebit de mic al Colorado pune în pericol alimentarea cu apă a unor aglomeraţii şi sectorul agricol.

Şeful statului american urmează să efectueze apoi o vizită în New Mexico şi în Utah, unde va vorbi despre programele sale în favoarea veteranilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *